Inflația din zona euro scade la 8,5% în ianuarie

Inflația din zona euro a scăzut la 8,5% în ianuarie, de la 9,2% în decembrie, ceea ce demonstrează că presiunile asupra prețurilor au atins un nivel maxim, potrivit datelor preliminare ale Eurostat, în ajunul următoarei decizii a Băncii Centrale Europene privind rata dobânzii.

Aceasta înseamnă că inflația globală a încetinit pentru a treia lună consecutiv după ce a atins un vârf de 10,6% în octombrie și a scăzut mai repede decât se aștepta în general. Un sondaj realizat de Reuters în rândul analiștilor înainte de publicarea datelor a indicat o scădere la 9,0%.

Factorii de decizie politică ai BCE, care urmează să anunțe joi cea mai recentă decizie privind rata dobânzii, s-au străduit să sublinieze importanța presiunilor subiacente asupra prețurilor în actualul mediu inflaționist ridicat. Prin urmare, este puțin probabil ca aceste date să schimbe deocamdată cursul politicii băncii centrale, relatează POLITICO.

„Datele publicate astăzi nu vor schimba imaginea de ansamblu. Inflația de bază este prea ridicată și lipicioasă.”, a declarat economistul de la Pictet Wealth Management, Frederik Ducrozet, înainte de publicare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *