Începe reuniunea Consiliului European: Orban amenință cu veto-ul, iar Ucraina avertizează asupra consecințelor devastatoare

În ultima întâlnire a anului, liderii Uniunii Europene s-au adunat la Bruxelles pentru a discuta teme de importanță majoră precum extinderea UE, asistența financiară pentru Ucraina și revizuirea bugetului comunitar. Summitul, care se desfășoară pe parcursul a două zile, joi și vineri, dar care s-ar putea prelungi, se anunță a fi marcat de tensiunile dintre premierul ungar Viktor Orban și alte state membre ale UE.

Unul dintre punctele centrale ale discuțiilor este decizia de a deschide sau nu negocierile de aderare cu Ucraina și aprobarea unui pachet de ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de dolari pentru Kiev. Premierul maghiar, Viktor Orban, a amenințat cu veto-ul în privința ambelor decizii, adăugând un element de incertitudine în cadrul reuniunii.

Într-un gest care a stârnit critici, Comisia Europeană a deblocat în ajunul summitului fonduri regionale în valoare de 10,2 miliarde de euro pentru Ungaria, deși oficialii de la Bruxelles susțin că aceasta nu are nicio legătură cu poziția lui Orban. „Trebuie să spunem limpede că acesta nu este un bazar în care totul se poate negocia”, a declarat premierul belgian Alexander De Croo.

Cu toate apelurile la „efort comun decisiv” și „unitate” făcute de președintele Consiliului European, Charles Michel, summitul se anunță a fi dificil și tensionat. Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a avertizat cu privire la „consecințe devastatoare” pentru poporul ucrainean în cazul în care liderii UE nu ajung la o decizie unanimă privind negocierile de aderare ale Ucrainei la UE.

Pe lângă acestea, liderii UE vor aborda și chestiuni interne, cum ar fi revizuirea Cadrului Financiar Multianual pentru perioada 2021-2027. Comisia Europeană a solicitat deja statele membre să contribuie suplimentar cu 65,8 miliarde de euro până în 2027, o propunere întâmpinată cu reticență de către unele capitale europene.

În afara aspectelor legate de Ucraina, suma suplimentară de bani este destinată să acopere nevoile legate de migrație, să promoveze competitivitatea și să facă față costurilor generate de inflație și rata dobânzilor. În plus, liderii UE vor discuta despre politicile de securitate și migrație, precum și despre evoluțiile din Orientul Mijlociu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *