Honduras, fost aliat al Taiwanului, vrea „relații oficiale” cu China

Președinta Hondurasului, Xiomara Castro, a declarat că l-a însărcinat pe ministrul său de externe să stabilească relații oficiale cu China, o mișcare care ar pune capăt legăturilor cu Taiwanul și ar izola și mai mult insula pe scena mondială.

Trecerea țării din America Centrală de la Taipei la Beijing ar lăsa Taiwanul cu legături diplomatice oficiale cu doar 13 țări. China nu permite țărilor cu care are relații diplomatice să mențină legături oficiale cu Taiwanul.

Castro, care a făcut această declarație marți pe Twitter, a evocat în timpul campaniei sale electorale ideea de a tăia legăturile cu Taiwanul și de a începe relațiile cu China. În tweet-ul de marți, Castro a declarat că decizia este „un semn al determinării sale de a îndeplini planul guvernului și de a extinde granițele”

Decizia vine la câteva săptămâni după ce guvernul ei a anunțat că negociază cu China pentru a construi un baraj hidroelectric numit Patuca II.

Miercuri, ministerul de externe din Taiwan a declarat că a exprimat „îngrijorări serioase” guvernului hondurian cu privire la anunțul lui Castro, îndemnând țara să analizeze cu atenție decizia sa și să „nu cadă în capcana Chinei” și să distrugă prietenia pe termen lung dintre cele două națiuni.

„Taiwanul este un aliat sincer și de încredere. Țara noastră a ajutat întotdeauna Hondurasul în dezvoltarea sa națională în măsura în care a fost posibil. Singurul obiectiv al Chinei în dezvoltarea relațiilor cu Honduras este de a micșora spațiul internațional al țării noastre, nu are intenții sincere de a coopera pentru binele poporului hondurian”, a declarat ministerul într-o declarație.

Ministerul chinez de Externe a salutat această mișcare, afirmând că va dezvolta „relații de prietenie și cooperare” cu Honduras.

Facebook

Comentarii

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *