Hamas acceptă să negocieze eliberarea ostaticilor israelieni

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a luat decizia de a începe negocierile pentru eliberarea ostaticilor israelieni în schimbul deţinuţilor palestinieni, renunţând la cerinţa iniţială de a obţine mai întâi un armistiţiu complet şi permanent în Fâşia Gaza. Informaţia a fost confirmată luni de un oficial de rang înalt din cadrul mişcării, citat de AFP prin intermediul News.ro.

Oficialul a explicat că Hamas a acceptat să iniţieze discuţiile de negocieri după ce mediatorii au convenit ca armistiţiul să rămână în vigoare pe durata tratativelor.

În cadrul negocierilor, Hamas a stabilit trei etape de implementare a acordului. În primul rând, mişcarea solicită intrarea a 400 de TIR-uri cu ajutoare zilnic în Fâşia Gaza. În al doilea rând, Hamas doreşte retragerea armatei israeliene din „culoarul Philadelphia” de la punctul de trecere Rafah, care separă Fâşia Gaza de Egipt. În final, mişcarea îşi propune o retragere completă a forţelor israeliene de pe teritoriul palestinian.

„Mingea este în terenul israelienilor. Dacă vor să se ajungă la un acord, atunci foarte probabil acest lucru se va produce”, a declarat oficialul Hamasului, subliniind că negocierile ar putea dura două-trei săptămâni, „dacă Israelul nu blochează negocierile ca mai înainte”.

În acelaşi timp, emisarii israelieni urmează să se întoarcă în zilele următoare la Doha pentru a discuta cu mediatorii din Qatar, conform anunţului făcut de biroul premierului Benjamin Netanyahu. Totodată, au început negocieri şi în Egipt, potrivit publicaţiei egiptene Al-Qahera News, deşi oficialul Hamas a declarat că nu există încă o dată stabilită pentru deplasarea unei delegaţii în Egipt.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *