Grecia: Alegeri parlamentare la 21 mai

Grecia va organiza alegeri parlamentare pe 21 mai, a declarat marți premierul Kyriakos Mitsotakis. Mandatul de patru ani al guvernului conservator Noua Democrație expiră în iulie.

„Țara și cetățenii au nevoie de orizonturi clare. Alegerile naționale vor avea loc la finalul mandatului de patru ani, așa cum m-am angajat de la început. Ele vor avea loc duminică, 21 mai”, a declarat Mitsotakis în timpul unei ședințe de guvern.

În timp ce sondajele de opinie arată că Noua Democrație, partidul lui Mitsotakis, conduce în fața principalului partid de opoziție, Syriza, de stânga, diferența s-a redus după dezastrul feroviar de la 28 februarie, care a provocat moartea a 57 de persoane, stârnind furia populației. Avansul guvernului s-a redus la 4%, potrivit sondajului de opinie POLITICO.

Votul din 21 mai va avea loc în cadrul unui nou sistem de reprezentare proporțională, ceea ce face dificil pentru orice partid să adune o majoritate. Sunt probabile două tururi de scrutin, întrucât Mitsotakis a declarat în repetate rânduri că va încerca să obțină o majoritate parlamentară, fără a recurge la un guvern de coaliție: „Dacă este nevoie de un al doilea tur de scrutin pentru a anula aventura reprezentării proporționale, acesta va avea loc cel târziu la începutul lunii iulie”, a declarat Mitsotakis.

Potrivit POLITICO, cifrele sugerează că, pe baza sondajelor actuale, va fi aproape imposibil să se formeze un guvern majoritar chiar și după al doilea tur și va fi nevoie de o coaliție. Primul partid ar trebui să obțină în jur de 38% din voturi în turul al doilea pentru a forma o majoritate.

Deși a recunoscut că „s-au făcut greșeli” în ceea ce privește tragedia feroviară, Mitsotakis a declarat că sloganul partidului său va fi „vom continua să schimbăm Grecia în mod neconvențional și îndrăzneț”.

Facebook

Comentarii

72 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *