Partidul Reformator din Estonia a câștigat alegerile

Partidul Reformator din Estonia, condus de prim-ministrul Kaja Kallas, a obținut primul loc în alegerile parlamentare de duminică, cu aproximativ 31,4% din voturi.

Nouă partide politice în total au prezentat candidați pentru Parlamentul Estoniei, care are 101 locuri, sau Riigikogu. Peste 900.000 de persoane au fost eligibile pentru a vota la alegerile generale, iar aproape jumătate dintre acestea au votat în avans.

Rezultatele preliminare sugerează că șase partide au depășit pragul de 5% necesar pentru a face parte din parlament, inclusiv noul venit Eesti 200, un partid liberal de centru. Prezența la vot ar fi fost de 63,7%. După numărarea a 99% din voturi, EKRE s-a clasat pe locul al doilea, cu 16,1%, în timp ce Partidul de Centru, favorit în mod tradițional de minoritatea etnică rusă din Estonia, a obținut 15%.

Rezultatele inițiale înseamnă că Partidul Reformator se află într-o poziție remarcabil de puternică pentru a juca un rol de lider în formarea următorului guvern al Estoniei; sprijinul său se traduce în 37 de locuri în legislativul estonian. Dar va avea nevoie de parteneri mai mici pentru a forma o coaliție cu o majoritate confortabilă pentru a guverna.

„Acest rezultat, care nu este încă definitiv, ne va oferi un mandat puternic pentru a forma un guvern bun”, a declarat Kallas în fața colegilor săi de partid și a susținătorilor bucuroși la un hotel din capitala Tallinn.

Facebook

Comentarii

85 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *