Germania ia în considerare menținerea în funcțiune a centralelor nucleare

centrala nucleara Issar din Germania

Germania ia în considerare să prelungească durata de viaţă a ultimelor sale trei centrale nucleare, a anunţat luni ministerul german al Economiei, potrivit Agerpres.

După accidentul nuclear de la Fukushima, din 2011, când un cutremur și un tsunami au distrus centrala nucleară aflată pe coasta Japoniei, Germania și-a propus să închidă toate centralele sale nucleare până în anul 2022. Urmând acestei politici de mediu, 12 reactoare nucleare au fost închise, iar alte trei la începutul acestui an.

Într-o evaluare care a fost realizată în luna martie, specialiştii din ministerele Mediului şi Economiei au decis că nu este recomandată prelungirea duratei de viaţă a celorlalte trei centrale nucleare care au mai rămas, invocând problemele legate de autorizaţii şi asigurări, necesitatea unor teste de siguranţă extinse, precum şi lipsa de combustibil nuclear necesar pentru ca centralele să poată funcţiona în continuare.

Pe fondul diminuării livrărilor de gaze naturale ruseşti prin conducta Nord Stream 1, cele trei centrale care erau programate să fie închise până la sfârșitul anului vor fi menținute, totuși, în funcțiune. Ministerul german al Economiei a precizat că operatorii celorlalte trei centrale nucleare au solicitat, acum, efectuarea unei a doua evaluări care va stabili dacă Germnia poate utiliza, în continuare, energia nucleară.

Aceste trei centrale nucleare au fost responsabile pentru 6% din producţia de electricitate a Germaniei în primul trimestru al acestui an.

Pe lângă utilizarea energiei nucleare, Germania se bazează și pe termocentralele pe cărbune, care, de asemenea, au fost menținute în funcțiune. Săptămâna trecută, camerele reunite ale parlamentului german au votat pentru sporirea energiei de la centralele pe cărbune, în ciuda faptului că statul german își propusese, anterior crizei energetice, să-și ecologizeze sistemul energetic, o măsură în acest sens fiind și renunțare la cărbune până în 2030. După votul din parlament, autoritățile de la Berlin au susținut că cele 151 de termocentrale pe cărbune vor funcționa temporar, urmând ca dezideratul de mediu să fie susținut în continuare, după atenuarea crizei din domeniul energetic.

Potrivit unei statistici efectuate asupra sistemului energetic german, la sfârșitul lui 2021, energia provenită de la centralele pe cărbune au reprezentat 16% din consum, energia regenerabilă – peste 30%, iar cea mai mare pondere a reprezentat-o gazele naturale, cea mai mare parte din acest gaz fiind importată din Rusia, prin conducta Nord Steam – 55%.

La sfârșitul lunii trecute, Germania avea stocuri asigurate în proporție de 58% și se baza pe livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 pentru a ajunge la 80% până la 1 noiembrie, așa cum a recomandat Comisia Europeană.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii