Pe fondul crizei energetice, Germania se pregătește să repornească termocentrale pe cărbune, care se află în conservare, precum și cele care erau pe cale de a fi închise, cărbunele fiind considerat foarte poluant. Potrivit cancelarului Olaf Scholz, repornirea termocentralelor ar fi o măsură de urgență, limitată strict în timp, dar care nu trebuie să afecteze obiectivele de mediu ale Germaniei, care își propusese, anterior, să renunţe până cel târziu în 2038 la toate aceste centrale pe cărbune.
„Pentru a reduce consumul de gaz, trebuie folosit mai puțin gaz pentru a genera electricitate. În schimb, centralele pe cărbune vor trebui folosite mai mult”, spunea ministerul Economiei, Robert Habeck, în luna iunie.
Pentru a reporni aceste termocentrale, Asociaţia Importatorilor de Cărbune, cu sediul la Berlin, pleacă de la premisa că în Germania va trebui să crească, proporțional, și cererea pentru huilă, estimările fiind de 11%, surplus de cărbune care ar trebui asigurat. Însă, 50 la sută din cărbunele pentru termocentrale a fost până acum importat din Rusia – la sfârșitul anului 2018, ultima mină de huilă din Germania a fost închisă. Pe 9 aprilie, Uniunea Europeană a sancţionat Rusia prin interdicţia importurilor de cărbune şi petrol, ceea ce pune în dificultate funcționarea termocentralelor.
Importatorii germani de cărbune susțin, în schimb, că Germania poate importa cărbune din alte zone de pe glob, respectiv de pe piețele din Africa de Sud, Australia, SUA, Columbia şi Indonezia. Dat fiind că în funcţie de ţara de provenienţă, cărbunele are calităţi şi proprietăţi diferite, se efectuează acum o analiză pentru a se vedea ce amestec este cel mai bun pentru termocentrale care funcționează în Germania.
Autoritățile germane iau în calcul și greutățile care ar putea să apară la transportul cărbunelui necesar pentru funcționarea acestor termocentrale. Aproximativ două treimi din importurile de cărbune ale Germaniei sunt transportate către termocentrale cu barje pe Rin. Din cauza secetei, însă, nivelul apei este foarte scăzut în Rin, astfel încât barjele nu pot fi încărcate decât la 30-40% din capacitate.
În prezent, Germania dispune de 151 de termocentrale pe cărbune, care ar asigura aproximativ 16% din energia electrică a acestei țări.
Laura Groșereanu