Germania propune un gazoduct între Peninsula Iberică şi Europa Centrală

În contextul crizei energetice generate de reducerea livrărilor de gaze rusești, Germania repune pe tapet un proiect energetic care ar lega Peninsula Iberică și Europa Centrală. Spania e principala poartă a UE pentru importurile de gaz natural lichefiat.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a propus, joi, reluarea proiectului energetic ce vizează construcţia unei conducte de gaz între Portugalia și Spania, prin Franța, către Europa Centrală.

Cancelarul german a precizat că a iniţiat, deja, demersurile pentru lansarea proiectului, purtând până acum discuţii cu oficiali din Spania şi Portugalia, dar şi cu preşedintele Franţei şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ideea unui gazoduct care să lege Catalonia de sud-estul Franţei, prin Pirinei, a fost lansată de guvernul spaniol, în 2013. Interconectorul de gaze ar fi trebuit să fie finalizat în decurs de doi ani, dar s-a renunțat la proiect.

Ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvino, s-a declarat, anul acesta, în martie, favorabilă relansării proiectului, insistând însă că un asemenea interconector ar trebui să privească şi transportul de hidrogen verde.

Uniunea Europeană și-a reafirmat, în primăvară, angajamentul de a crește interconexiunile energetice dintre Spania, Portugalia și Franța.

Prin cele șase porturi ale sale de regazificare, Spania reprezintă principala poartă de acces pentru GNL din Europa, dintre care o bună parte ar putea fi exportată în Europa Centrală, respectiv în Franța și Germania.

Germania, care depindea până de curând în proporție de 45% de livrările de gaze rusești, care s-au diminuat odată cu reducerea de către Gazprom a capacității de livrare a conductei Nord Stream 1, la 20%, a anunțat că va refolosi partea sa din conducta Nord Stream 2 – finalizată, dar care nu a fost pusă în funcțiune – pentru transportul de gaze lichefiate, pe care le va importa din SUA.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii

60 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *