Germania îl invită pe premierul chinez la discuții

Cancelarul german Olaf Scholz l-a invitat pe premierul chinez Li Qiang la discuții la Berlin, pe 20 iunie, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu acest subiect.

Biroul de informații al Consiliului de Stat al Chinei, care se ocupă de întrebările presei în numele guvernului central, nu a fost disponibil imediat pentru comentarii. Guvernul lui Scholz elaborează o nouă strategie privind China pentru a reduce dependența de superputerea economică asiatică, o piață de export vitală pentru produsele germane.

În noiembrie, Scholz a devenit primul lider din Grupul celor șapte țări (G7) care a vizitat Beijingul de la pandemia COVID-19. Dar punctele de fricțiune rămân, de la presiunea Germaniei pentru un acces mai mare pentru companiile sale pe piața chineză și neîncrederea germană în ceea ce privește investițiile chinezești în infrastructura critică din Germania.

Ministrul de externe al lui Scholz, Annalena Baerbock, a descris o recentă călătorie în China de săptămâna trecută ca fiind „mai mult decât șocantă” și a afirmat că aceasta devine mai mult un rival sistemic decât un partener comercial.

La rândul său, China a criticat ca fiind „josnică” o călătorie a unui ministru german în Taiwan în luna martie. Scholz urmărește să atragă China ca partener cheie în provocări precum pacea și schimbările climatice, stabilind în același timp linii roșii pentru orice schimbare a status quo-ului în Taiwan, potrivit Bloomberg.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *