Honduras neagă că ar fi cerut un ajutor de 2,5 miliarde de dolari din Taiwan

Honduras a negat miercuri că ar fi cerut un ajutor de 2,5 miliarde de dolari din partea Taiwanului înainte de anunțul său de a încerca să deschidă relații cu China, afirmând în schimb că țara a cerut în mod repetat Taiwanului să cumpere datoria publică honduriană.

Ministrul de externe al Hondurasului, Eduardo Enrique Reina, a declarat pentru Reuters că suma de 2,5 miliarde de dolari „nu a fost o donație”, ci mai degrabă „un mecanism de refinanțare negociat”. O sursă familiarizată cu situația a declarat pentru Reuters, miercuri, că Hondurasul a cerut aceste fonduri sub formă de ajutor din partea Taiwanului cu o zi înainte ca președintele hondurian Xiomara Castro să anunțe pe Twitter că guvernul său va încerca să deschidă relații cu China.

Honduras este una dintre cele doar 14 țări care mențin legături diplomatice oficiale cu Taiwanul revendicat de China, iar Beijingul și-a intensificat eforturile de a câștiga aliații rămași ai Taipei, spunând că, în calitate de provincie chineză, insula nu are dreptul la legături între state, lucru pe care Taiwanul îl contestă cu tărie.

La 14 martie, Castro a scris pe Twitter că l-a instruit pe ministrul de externe al țării să determine deschiderea relațiilor oficiale cu China, deși guvernul său nu a încheiat încă în mod oficial legăturile cu Taiwanul.

Sursa familiarizată cu situația a confirmat un raport al agenției oficiale de știri Central News Agency din Taiwan, potrivit căruia, la 13 martie, ministrul hondurian de externe, Eduardo Enrique Reina, a trimis o scrisoare ministerului de externe din Taiwan pentru a cere banii.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *