Fondul de pensii de lux al Parlamentului European, gaură de 300 de milioane de euro

Contribuabilii europeni ar putea plăti în curând 23 de milioane de euro pe an pentru a salva un sistem de pensii pentru sute de foști parlamentari europeni, care este pe cale să facă implozie, notează POLITICO.

Înalți funcționari ai Parlamentului European se grăbesc să încerce să salveze un fond de pensii care se confruntă cu un deficit de 308 milioane de euro și care ar putea rămâne fără bani încă din 2024.

„Fondul va rămâne fără capital în curând”, se arată într-un document intern pregătit de Alessandro Chiocchetti, cel mai înalt funcționar public al Parlamentului, și consultat de POLITICO, care spune că fondul de care beneficiază sute de foști parlamentari europeni se confruntă cu o „situație financiară dramatică”.

Eurodeputații de rang înalt au discutat documentul în cadrul unei întâlniri cu ușile închise care a avut loc luni, săptămâna trecută, la Strasbourg, dar nu au decis încă ce să facă. Parlamentul a înființat sistemul de pensii suplimentare în 1990 și a funcționat timp de 30 de ani, până când a fost închis pentru noii membri în 2009, când a intrat în vigoare un sistem de pensii unificat.

„Cred că nu ar trebui să se mai risipească banii contribuabililor pe o structură care, sincer, este înființată un pic ca o schemă Ponzi”, a declarat Daniel Freund, un eurodeputat verde german. Schemele Ponzi sunt o formă de investiții frauduloase care pot supraviețui doar prin atragerea continuă de noi membri.

Fondul – ale cărui investiții sunt gestionate separat de o societate cu sediul în Luxemburg – dispune doar de aproximativ 55 de milioane de euro din cele 363 de milioane de euro care se estimează că vor trebui plătite după 2074. Deputații europeni obișnuiau să plătească o treime din contribuții, iar Parlamentul completa restul.

Facebook

Comentarii

54 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *