Finlanda, după alegeri: Spre un guvern conservator-naționalist

Partidul premierului finlandez Sanna Marin a pierdut alegerile de ieri din Finlanda, fiind învins de două partide de dreapta, într-o cursă strânsă pentru controlul parlamentului.

Partidul Coaliției Naționale de centru-dreapta și-a revendicat victoria duminică seara, după aproximativ 97,7% din voturi numărate, fiind cotat pe primul loc cu 20,7%. Urmează îndeaproape partidul populist-naționalist „Finlandezii”, cu 20,1%, în timp ce social-democrații au obținut 19,9%.

Având în vedere că primele trei partide au obținut fiecare aproximativ 20% din voturi, nicio formațiune nu este în măsură să formeze singură un guvern. Peste 2.400 de candidați de la 22 de partide s-au luptat pentru cele 200 de locuri din parlamentul țării nordice.

„Pe baza acestui rezultat, discuțiile privind formarea unui nou guvern în Finlanda vor fi inițiate sub conducerea Partidului Coaliției Naționale”, a declarat liderul partidului, Petteri Orpo, în timp ce își revendica victoria înconjurat de susținători.

Marin, care, la 37 de ani, este unul dintre cei mai tineri lideri europeni, a fost lăudată pentru modul în care cabinetul său a gestionat pandemia COVID-19.

Facebook

Comentarii

111 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *