Finlanda devine membru NATO. Stoltenberg: „Este o zi istorică”

Finlanda devine, astăzi, membru NATO, finalizând o schimbare de politică de securitate declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, transmite Reuters.

Alianța militară a întâmpinat Finlanda ca cel de-al 31-lea membru în cadrul unei ceremonii de arborare a steagului la sediul NATO de la Bruxelles, la care a participat președintele finlandez Sauli Niinisto și miniștri din guvern.

„Aceasta este cu adevărat o zi istorică. Este o zi grozavă pentru alianță”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, înaintea ceremoniei, potrivit BBC. 

În cadrul unei ceremonii încărcate de simbolism, această ţară nordică, care împarte o frontieră de 1.300 de kilometri lungime cu Rusia, devine al 31-lea stat membru al Alianţei în ziua în care a luat naştere, la 4 aprilie 1949.

blank

 Evenimentul marchează sfârșitul unei ere pentru Finlanda, în care nu s-a aliniat din punct de vedere militar, după ce statul a respins o încercare de invazie din partea Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Însă recenta invazie a Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022, i-a făcut pe finlandezi să caute securitatea sub umbrela pactului de apărare colectivă oferită de NATO, care stipulează că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor membrilor. 

Suedia a trecut printr-o transformare similară în gândirea de apărare, iar Stockholm și Helsinki au aplicat împreună anul trecut pentru a se alătura NATO. Însă aplicația Suediei a fost blocată de membrii NATO, Turcia și Ungaria. 

După ce ambele țări au aprobat aplicația Finlandei săptămâna trecută, ultimul pas formal în privința drumului pe care se află Helsinki va fi făcut astăzi când ministrul de externe Pekka Haavisto a înmânat documentul de accedere secretarului de stat american, Antony Blinken, reprezentant al statului gardian al tratatului fondator.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, apoi, că Finlanda este oficial a 31-a ţară membră a NATO.

Steagul Finlandei a fost arborat în fața sediului NATO alături de cele ale celorlalte 30 de state membre ale alianței, între cele ale Estoniei şi Franţei, urmând ordinea alfabetică.

Finlanda va fi acoperită, de astăzi, de articolul 5 din Tratatul NATO

„Este o zi măreaţă pentru Finlanda şi o zi importantă şi pentru NATO. Vreau să văd că procesul de extindere de la 30 la 31 va fi urmat de trecerea la 32. Facem tot ce putem, împreună cu aliaţii, pentru a obţine aderarea cât mai rapidă a Suediei, care este foarte importantă pentru Finlanda”, a spus preşedintele finlandez Sauli Niinisto.

blank

El a recunoscut că se simte uşurat după realizarea aderării la NATO, dar a menţionat că întreg procesul nu a fost atât de dur, pentru că ţara sa a cooperat mereu foarte bine cu NATO.

„Ne-am dezvoltat mereu capabilităţile lucrând împreună cu NATO, an de an, aşa că nu este nimic atât de nou. Nu cred că în viaţa de zi cu zi oamenii văd foarte multe schimbări. Dar avem mai mult sentimentul că trăim într-o lume mai stabilă”, a mai spus preşedintele Finlandei.

„Finlanda a devenit o membră deplină a Alianţei şi va participa la toate întâlnirile şi structurile Alianţei. Dar cel mai important este că Finlanda va fi acoperită de garanţiile de securitate ale NATO, de articolul 5 al Tratatului NATO”, a subliniat şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Stoltenberg: NATO nu va amplasa trupe pe teritoriul Finlandei fără acordul țării

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, cu acest prilej, că Alianţa nu va amplasa trupe pe teritoriul Finlandei fără acordul acestei ţări, devenită acum al 31-lea membru al NATO, relatează agenţia EFE.

Întrebat de presă la sosirea la sediul NATO dacă Finlanda va găzdui efective militare ale altor ţări aliate, asemeni unor state de pe flancul estic al Alianţei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a răspuns: „Este o decizie a Finlandei dacă doreşte. Nu vor exista trupe ale NATO în Finlanda fără consimţământul Finlandei”.

„Ceea ce avem în multe ţări sunt exerciţii, prezenţă aeriană şi navală, dar nu avem o prezenţă permanentă. Şi aceasta nu a fost până acum o temă în discuţiile noastre cu Finlanda”, a completat el.

În anul 2017, NATO a constituit patru batalioane în Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, cu efective înlocuite periodic, pe bază de rotaţie. După ce Rusia a lansat anul trecut, în februarie, războiul contra Ucrainei, au fost create încă patru batalioane de acelaşi fel în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria, iar batalioanele create au fost ridicate la nivel de brigadă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *