Final de campanie electorală în Taiwan, urmează alegeri cu miză uriașă geopolitică

Zeci de mii de taiwanezi au participat vineri seara la ultimele mitinguri din campania electorală; sâmbătă vor avea loc în Taiwan alegerile prezidenţiale, sub presiunea tot mai mare a Chinei, care revendică suveranitatea asupra insulei independente de facto, consemnează AFP.

Scrutinul are un singur tur. Candidaţii dintre care va fi desemnat noul şef al statului sunt vicepreşedintele Lai Ching-te, aflat la sfârşit de mandat, reprezentant al Partidului Democratic Progresist (DPP); Hou Yu-ih, din formaţiunea Kuomintang (KMT); şi Ko Wen-je, din partea Partidului Popular din Taiwan (TPP).

Insula cu 23 de milioane de locuitori este situată la numai 180 de km de coasta Chinei continentale. În Asia, este văzută ca un model de democraţie, dar la Beijing este considerată o provincie separatistă, care trebuie reunită cu China, chiar şi prin forţă.

Joi, China le-a cerut alegătorilor din Taiwan să facă „alegerea corectă” şi a avertizat asupra „pericolului grav” reprezentat de Lai Ching-te, considerat favorit în cursa electorală şi susţinător al independenţei Taiwanului.

Vineri, armata chineză a avertizat că va „zdrobi” orice încercare de independenţă.

Marc Julienne, coordonator al activităţilor legate de China la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale (IFRI), a explicat pentru AFP că „aceste alegeri provoacă un interes crescut, în special deoarece contextul geopolitic din regiune a evoluat semnificativ de la ultimele alegeri, din 2020, mai ales în privinţa constrângerii militare, politice, informaţionale a Chinei faţă de Taiwan”.

Statutul Taiwanului este unul din cele mai fierbinţi subiecte în cadrul rivalităţii dintre China şi SUA, menţionează AFP. Americanii sunt principalii susţinători militari ai insulei, iar Washingtonul intenţionează să trimită o „delegaţie neoficială” la Taipei după alegeri.

KMT, principalul partid de opoziţie, doreşte o apropiere de China; DPP susţine că Taiwanul este deja practic independent.

Din 2016, Beijingul a întrerupt toate legăturile la nivel înalt cu Taipeiul, ca protest faţă de alegerea actualei preşedinte, Tsai Ing-wen, provenită din DPP.

James Crabtree, expert al Consiliului European pentru Relaţiile Internaţionale (ECFR), subliniază că „China se teme că o administraţie DPP realeasă sub conducerea lui Lai s-ar putea pronunţa în favoarea independenţei oficiale a Taiwanului, măsură pe care Beijingul ameninţă să o împiedice printr-o acţiune militară”. Însă „tensiunile crescute în jurul Taiwanului sunt o problemă reală pentru Washington, care încearcă să dezamorseze propriile sale tensiuni cu China”

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *