Exporturile Chinei cresc neașteptat

Exporturile Chinei au crescut în mod neașteptat în martie, oficialii semnalând creșterea cererii de vehicule electrice, însă analiștii au avertizat că îmbunătățirea reflectă parțial faptul că furnizorii au recuperat comenzile neexecutate după întreruperile COVID-19 de anul trecut.

În martie, exporturile au crescut cu 14,8% față de anul trecut, punând capăt la cinci luni consecutive de scădere și uimind economiștii care au prezis o scădere de 7,0% într-un sondaj Reuters. Însă analiștii spun că saltul a fost mai degrabă legat de faptul că exportatorii s-au grăbit să onoreze o serie de comenzi care au fost perturbate de pandemie în lunile trecute și au avertizat că perspectivele cererii globale rămân scăzute.

„Valul de Covid a epuizat probabil stocurile fabricilor. Acum, dacă fabricile funcționează la capacitate maximă, au recuperat comenzile acumulate din trecut”, a declarat Zhiwei Zhang, economist șef la Pinpoint Asset Management.”

„Este puțin probabil ca creșterea puternică a exporturilor să se mențină, având în vedere perspectivele macroeconomice globale slabe”, a adăugat el. Între timp, importurile au scăzut mai puțin decât se așteptau, economiștii arătând că o accelerare a achiziției de produse agricole, în special soia, a oferit un anumit sprijin.

Importurile au scăzut cu doar 1,4%, mai puțin decât declinul de 5,0% prognozat și o contracție de 10,2% în precedentele două luni. Creșterile importurilor de țiței, minereu de fier și soia din această lună au fost compensate de o scădere a importurilor de cupru.

Piețele financiare nu s-au bucurat prea mult de datele optimiste privind exporturile, investitorii rămânând circumspecți în privința perspectivelor, deși dolarul australian, considerat un indicator al cererii chineze de mărfuri, a crescut ușor. Lv Daliang, purtătorul de cuvânt al Administrației Generale a Vămilor, a atribuit surpriza în creștere forței cererii de vehicule electrice, produse solare și baterii de litiu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *