Vaccinurile anti-Covid: Comisia Europeană renegociază contractele

Ca răspuns la presiunile tot mai mari din partea statelor membre care nu doresc să plătească pentru vaccinurile de care nu mai au nevoie, Comisia Europeană a început negocieri cu producătorii de vaccinuri împotriva COVID-19, pentru a modifica termenii contractelor convenite anterior.

Polonia a încercat să-și renegocieze contractul cu gigantul farmaceutic Pfizer încă de anul trecut, invocând utilizarea scăzută a vaccinărilor și nevoia de a plăti proviziile, pe care țara nu și le-a mai putut permite din cauza costurilor mari de găzduire a refugiaților ucraineni.

Deși, Polonia a fost prima care a primit aprobarea Comisiei pentru a renegocia acordul cu Pfizer în mod individual, negocierile între Polonia, Pfizer și Comisie continuă încă din 12 aprilie 2022 „din cauza mobilizării majore legate de agresiunea rusă asupra Ucrainei și a efectelor sale sociale și economice pentru țară”, a declarat pentru EURACTIV Ministerul Polonez al Sănătății.

La rândul lor, mai multe state au făcut presiuni asupra Comisiei pentru a renegocia aceste contracte, ca urmare a ofertei excesive de vaccinuri. În cadrul unei reuniuni a Consiliului UE din 14 martie, miniștrii sănătății din Bulgaria, Polonia, Lituania și Ungaria au cerut Comisiei să renegocieze condițiile de furnizare a vaccinurilor COVID-19 produse de Pfizer.

O „echipă mixtă” plănuiește să modifice termenii contractelor

Un oficial UE a declarat pentru Euractiv că reprezentanții unui număr de state membre și Comisia Europeană au format o așa-numită „echipă mixtă”, care va negocia cu aceste companii termenii acestor contracte.

Oficialul a declarat, refuzând să ofere mai multe detalii cu privire la negocierile aflate în curs, că: „S-a ajuns la un acord preliminar între echipa de negocieri comune și corporații. Acum, statele membre din comitetul director trebuie să confirme rezultatul deliberărilor”.

Facebook

Comentarii

55 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *