Eurostat: România, printre cele mai mici costuri ale forței de muncă

În 2020, costul mediu pe oră al forței de muncă în UE a fost de 28,9 EUR.

Cele mai mari costuri pe oră pentru forța de muncă dintre statele membre ale UE, exprimate în euro, au fost înregistrate în Luxemburg (47,7 EUR), Danemarca (45,7 EUR) și Belgia (40,5 EUR), iar cele mai mici în Bulgaria (6,6 EUR), România (8,2 €) și Ungaria (9,8 €).

blank

În medie, lucrătorii cu normă întreagă din UE au fost plătiți pentru 36,9 ore de lucru într-o săptămână calendaristică (adică toate săptămânile anului, inclusiv perioadele de vacanță), în timp ce lucrătorii cu jumătate de normă au fost plătiți pentru 20,1 ore.

Salariile inclusiv contribuțiile sociale plătite de angajați, reprezintă ponderea cea mai mare (75,6 %) din costurile totale cu forța de muncă, urmate de contribuțiile sociale plătite de angajatori (23,4 %).

Restul (1,0%) este absorbit de costurile de formare, alte cheltuieli și impozite minus subvențiile forței de muncă.

Situația din România

Per total, costul pe oră al forței de muncă în România a fost în jur de 8,5 EUR/oră, de 3,5 ori mai mic decât restul țărilor UE.

În ceea ce privește salariul minim brut pe economie, România are al treilea cel mai mic salariu minim din UE, de 515 EUR/lună, după Bulgaria (332 EUR/lună) și Letonia (500 EUR/lună), conform Eurostat.

blank

Aproximativ 42,7% din populația României se încadrează în acest prag salarial minim și mai puțin de 15% din salariații români câștigă peste salariul mediu național

Facebook

Comentarii

68 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *