Észak-Korea katonákat küldött a határra az 2018-ban feloszlatott őrhelyek helyreállítására

A dél-koreai hadsereg hétfőn bejelentette, hogy Észak-Korea katonákat küldött a közös határra annak érdekében, hogy helyreállítsa azokat az őrhelyeket, amelyeket 2018-ban szüntettek meg egy megállapodás keretében Dél-Koreával. Ez a lépés a dél-koreai kormány részleges felfüggesztése után történt, válaszként Phenian legutóbbi kémholdjának indítására.

A dél-koreai kormány úgy döntött, hogy részlegesen felfüggeszti azt az egyezményt, amely a határ feszültségeinek enyhítését célozta meg, az utóbbi eseményekre reagálva. Válaszul Phenian teljesen feladta az egyezményt, figyelmeztetve, hogy „soha többé nem lesz kötelezve” rá.

Egy dél-koreai katonai tisztségviselő elmondta, hogy az észak-koreai csapatok és az újjáépítéshez szükséges anyagok a közelmúltban érkeztek a határra. A Yonhap hírügynökség egy észak-koreai tisztségviselőre hivatkozva beszámolt arról, hogy az észak-koreai katonákat „péntektől kezdve látták újjáépíteni” és az 2018-as katonai megállapodás keretében megszüntetett 11 őrhelyet tervezik helyreállítani.

A dél-koreai hadsereg által közzétett egy fénykép négy észak-koreai katonát ábrázol, akik fából készült őrhelyet emelnek a két Korea közötti demilitarizált zónában.

Az Észak-Korea fegyverprogramjainak gyors fejlődése aggodalmat keltett Szöulban, amely további „megfigyelési és felderítő eszközöket” telepített a határra a növekvő észak-koreai fenyegetések elleni védekezésként. Phenian válaszul bejelentette, hogy „erősebb katonai erőket és új típusú katonai felszerelést” telepít a katonai demarkációs vonal mentén.

Két májusi és augusztusi sikertelen kísérlet után Phenian segítséget kapott Moszkvától az „Malligyong-1” műhold pályára állításához, a Szöulban működő hírszerzési szolgálatok szerint.

Az elemzők szerint a kémhold működésbe helyezése optimalizálni fogja az információgyűjtést, különösen a déli riválissal kapcsolatban, és létfontosságú adatokat nyújt egy esetleges katonai konfliktus kilátásai szempontjából.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *