Emmanuel Macron, discuții despre energie cu prințul saudit MBS la Paris

Energia a fost principala temă de pe agenda discuțiilor dintre președintele francez Emmanuel Macron și prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, în cadrul unor discuții purtate la Paris considerate o reabilitare diplomatică a liderului de facto al regatului saudit.

Apropiații președintelui francez au indicat înaintea discuțiilor de joi că Macron va îndemna Arabia Saudită să își mărească producția de petrol pentru a contribui la scăderea prețurilor la țiței, reiterând o solicitare făcută de președintele Statelor Unite, Joe Biden, în timpul unei vizite la Riad la începutul acestei luni. O declarație a biroului prezidențial de vineri nu a făcut nicio referire explicită la petrol sau gaze, dar a precizat că Macron a „subliniat importanța continuării coordonării în curs cu Arabia Saudită în ceea ce privește diversificarea aprovizionării cu energie pentru țările europene”.

Emmanuel Macron s-a întâlnit cu prințul saudit MBS la Paris

În condițiile în care livrările de petrol și gaze rusești fie nu sunt disponibile pentru națiunile Uniunii Europene din cauza sancțiunilor, fie sunt reținute de Moscova, țările europene caută cu disperare surse alternative de combustibili fosili. Arabia Saudită este una dintre puținele țări din lume care are capacitatea de a-și crește producția.

Comunicatul francez a precizat că Macron și MBS au discutat, de asemenea, despre securitatea alimentară, pe fondul temerilor legate de foametea cauzată de pierderea cerealelor ucrainene, și au convenit să lucreze „pentru a atenua efectele” războiului din Ucraina.

„Președintele și prințul moștenitor al Arabiei Saudite au subliniat necesitatea de a pune capăt acestui conflict și de a-și intensifica cooperarea pentru a atenua efectele în Europa, în Orientul Mijlociu și în întreaga lume”, a precizat biroul lui Macron.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre războiul din Yemen. Președintele francez a lăudat ceea ce a spus că sunt eforturile Arabiei Saudite de a „găsi o soluție politică, globală și incluzivă sub egida Națiunilor Unite și și-a exprimat speranța că armistițiul va continua”, se arată în comunicat. Vineri, MBS i-a mulțumit președintelui francez Emmanuel Macron pentru „primirea călduroasă”.

„În momentul în care părăsesc țara dvs. prietenoasă, îmi face o deosebită plăcere să îi exprim Excelenței Voastre cea mai profundă recunoștință și apreciere pentru primirea caldă și ospitalitatea acordate mie și delegației care ne însoțește”, a scris bin Salman într-un mesaj postat de ministerul saudit de externe.

Autor: Anca Stratulat

Facebook

Comentarii

152 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *