Potrivit unui raport guvernamental publicat miercuri, Elveția plănuiește să își consolideze cooperarea militară cu NATO, din cauza războiului din Ucraina. Cu toate acestea, Elveția dorește să își păstreze neutralitatea.
Ministrul Apărării, Viola Amherd, a reiterat nevoia Elveției de a-și îmbunătăți capacitățile militare într-o conferință de presă la Berna.
Aceasta a spus că aderarea la NATO, care ar însemna sfârșitul neutralității țării, nu este o opțiune pentru Elveția, dar trebuie luată în calcul cooperarea mai strânsă, date fiind circumstanțele pe care războiul din Ucraina le-a creat.
„Rusia a distrus bazele unei ordini bazate pe principii și reguli în Europa prin atacul său militar asupra Ucrainei”, se arată în comunicatul guvernului elvețian.
„În momentul de față, armatele europene se orientează către descurajarea Rusiei și apărarea împotriva unor potențiale atacuri militare, în timp ce o nouă dinamică de cooperare între statele europene se află în derulare”.
Elveția trebuie să țină cont de acest lucru pentru a-și consolida propria capacitate de apărare, a conchis raportul. În acest spirit, raportul suplimentar venit după publicarea raportului inițial de politică și securitate din 2021, prezintă posibilitățile de dezvoltare a cooperării cu NATO și UE.
Aceasta include „participarea sporită la exerciții, extinderea capacității de cooperare militară, intensificarea statutului de parteneriat cu NATO și participarea armatei la formațiunile UE pentru operațiuni de salvare sau evacuare”. În paralel cu cooperarea, modernizarea armatei elvețiene trebuie accelerată, subliniază raportul.
Departamentul Federal de Apărare indică o serie de deficiențe critice în domeniul apărării antitanc și privind capacitatea de a susține un conflict pe termen lung, în special cu referire la stocurile de muniție, pe care dorește să le sporească cu ajutorul Uniunii Europene și al NATO.