Curtea Europeană obligă România să recunoască căsătoria dintre persoanele de același sex

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat România pentru refuzul de a recunoaște drepturile cuplurilor de același sex, afirmând că această atitudine discriminatoare încalcă convenția europeană privind drepturile omului. Decizia CEDO va impune factorilor de decizie din România să extindă protecția comunității LGBT, în ciuda caracterului conservator al țării.

România, o țară conservatoare din punct de vedere social, a decriminalizat homosexualitatea abia în 2001, mult mai târziu decât alte state membre ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, căsătoria și parteneriatele civile între cuplurile de același sex rămân interzise în țară.

Această politică a determinat 21 de cupluri de acelați sex din România să depună o plângere la CEDO în care au susținut că neacordarea statutului de familie le privează de mai multe drepturi fundamentale, inclusiv în domeniul sănătății, asigurării medicale, proprietății și angajării.

Hotărârea CEDO reprezintă o etapă semnificativă pentru protecția drepturilor cuplurilor de același sex în România. Guvernul român are acum trei luni la dispoziție pentru a decide dacă va solicita ca această hotărâre să fie trimisă în camera superioară a Curții Europene.

În timp ce societatea românească rămâne conservatoare în privința acestui subiect, hotărârea CEDO deschide calea pentru o dezbatere mai amplă în societate și pune presiune asupra autorităților în vederea adoptării unor măsuri de protecție și incluziune a comunității LGBT.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *