Olanda, Germania și Austria au declarat că vor ridica toate restricțiile asupra centralelor electrice alimentate cu combustibili fosili.
Gigantul energetic rus Gazprom a oprit deja livrările către o serie de țări europene, inclusiv Polonia, Bulgaria, Finlanda și Olanda. Dependente de importurile din Rusia, Germania, Olanda și Austria au anunțat revenirea la centrale pe cărbune pentru o perioadă de tranziție, pentru a reduce consumul de gaz utilizat în producția de energie electrică.
Măsurile de urgență anunțate de guvernul german includ și reducerea utilizării gazului pentru producţia de energie şi industrie. Astfel, reţeaua de centrale pe cărbune, care fac parte din rezerva de energie electrică va fi recondiţionată, pentru a putea fi activată pe termen scurt. Germania continuă să importe 35% din gazele pe care le consumă din Rusia. Ponderea era de 55% înainte de delanșarea invaziei din Ucraina, în 24 februarie.
În ciuda acestui „pas înapoi” din punct de vedere ecologic, Germania a declarat că își propune în continuare să își închidă centralele pe cărbune până în 2030,.
Olandezii sunt mai puțin vulnerabili, depinzând de Rusia pentru 15% din aprovizionarea cu gaze, comparativ cu media UE de 40%, dar au preferat, la rândul lor, să ia această măsură preventivă.
Guvernul austriac a anunțat, de asemenea, că va redeschide o centrală electrică pe cărbune, din cauza crizei de energie cauzată de livrările reduse de gaz din Rusia. Autoritățile vor lucra cu grupul Verbund, principalul furnizor de energie electrică al țării, pentru a pune din nou în funcțiune centrala din orașul sudic Mellach.
Comisia Europeană a remarcat luni că „unele dintre centralele existente pe cărbune ar putea fi utilizate mult mai mult decât se preconizase inițial” din cauza noului peisaj energetic din Europa.
Anamaria Kopornyai-Toth