Consiliul Europei: Semnal de alarmă privind „deteriorarea rapidă” a libertății presei în Rusia

Marți, Platforma Consiliului Europei pentru Promovarea Protecţiei Jurnalismului a publicat un raport anual care evidențiază o „deteriorare rapidă” a libertății presei în Rusia. Organismul, format din cincisprezece organizații neguvernamentale, care apără profesioniștii media, a caracterizat regimul rus „din ce în ce mai intolerant și autocratic”, conform informațiilor furnizate de EFE și preluate de Agerpres.

Raportul subliniază că reprimarea statului rus nu se oprește la granițele sale, ci afectează și jurnaliștii ruși exilați, care devin victime ale persecuției, hărțuirii online și amenințărilor. Potrivit statisticilor platformei, doi jurnaliști au murit anul trecut în timp ce relatau despre războiul din Ucraina, ambii ca urmare a bombardamentelor rusești, iar mulți alți jurnaliști au fost răniți.

În comparație cu anul precedent, numărul deceselor a scăzut, datorită impunerii de reguli militare stricte de către autoritățile ucrainene privind accesul pe front, fapt ce a redus expunerea jurnaliștilor la astfel de pericole.

Platforma a subliniat că pe parcurul anului 2023, au fost emise 285 de alerte pentru amenințări grave sau atacuri la adresa libertății presei, cifră similară cu cea înregistrată în 2022 (289 de alerte).

Desi Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei după invazia Ucrainei din 24 februarie 2022, platforma a decis să continue să monitorizeze situația din această țară. În 2023, aproape 15% din alerte au vizat Rusia, iar platforma pune acest lucru pe seama „deteriorării rapide a libertății presei într-o țară scufundată într-un ocean de propagandă și supusă unui regim din ce în ce mai intolerant și autocratic”.

Raportul aduce în atenție și amenințările și supravegherea la adresa jurnaliștilor ruși exilați și a rudelor lor rămase în Rusia. O anchetă realizată de Justice for Journalists arată că aproape jumătate dintre aceștia au fost amenințați sau puși sub supraveghere.

În final, raportul subliniază utilizarea software-urilor de spionaj, cu mențiune specială pentru Pegasus, împotriva jurnaliștilor din Spania, Franța, Regatul Unit, Turcia, Ungaria, Grecia și Azerbaidjan. De asemenea, se remarcă o tendință îngrijorătoare a unor „acțiuni judiciare abuzive” care afectează libertatea presei, fiind inițiate la solicitarea politicienilor și oamenilor de afaceri, bazate frecvent pe legile naționale anti-defăimare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *