Consiliul Europei cere Ungariei să renunțe la pachetul legislativ privind partidele

Consiliul Europei a cerut, astăzi, guvernului ungar, să renunţe la pachetul legislativ care urmăreşte să incrimineze finanţarea externă a partidelor politice şi să înfiinţeze un organism de supraveghere a ONG-urilor, potrivit Agerpres.

Premierul Viktor Orban spune că proiectul legislativ – care a fost depus la 21 noiembrie – este destinat „să protejeze suveranitatea” țării, dar este văzut ca o nouă ofensivă pentru a submina sistemul de control şi echilibru.

În opinia comisarului Consiliului Europei pentru drepturile omului, Dunja Mijatovic, această propunere „prezintă un risc semnificativ pentru drepturile omului şi ar trebui abandonată”.

Comisarul reaminteşte că „a avertizat în mod constant cu privire la măsurile luate în Ungaria pentru a impune restricţii arbitrare asupra activităţii vitale a ONG-urilor şi a activiştilor pentru drepturi”.

De asemenea, şi-a exprimat „îngrijorarea cu privire la puterea excesivă a executivului şi la eforturile depuse pentru a submina independenţa puterii judiciare”, se mai menţionează în comunicat.

Dunja Mijatovic solicită Parlamentului ungar să respingă aceste propuneri şi să acționeze în conformitate cu Convenţia Europeană şi Consiliul Europei.

Facebook

Comentarii

66 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *