Comisia Europeană: Scăderea disponibilității de apă ar putea genera conflicte regionale

Uniunea Europeană (UE) emite un avertisment categoric cu privire la riscul crescut de conflicte regionale generate de scăderea disponibilității de apă în rândul statelor membre.

Conform unui document obținut de POLITICO, Comisia Europeană subliniază că penuria de apă amenință practic toate aspectele vieții, de la hrana consumată până la apa băută și infrastructura care susține societatea. Documentul evidențiază riscul intensificării competiției pentru resursele de apă, atât în interiorul statelor membre, cât și între acestea, inclusiv potențialul de conflicte privind resursele transfrontaliere de apă.

Astfel de crize legate de aprovizionarea cu apă sunt deja semnalate în unele regiuni europene, precum Catalonia din Spania, sau Franța, care se confruntă deja cu conflicte legate de aprovizionarea cu apă.

Avertismentul Comisiei vine în contextul primei Evaluări Europene a Riscurilor Climatice, care identifică 36 de riscuri majore pentru Europa. Printre acestea se numără inundații, secete, incendii de pădure, boli, recolte slabe, decese cauzate de căldură și deteriorarea infrastructurii. Documentul subliniază că UE și statele membre trebuie să se pregătească mai eficient pentru aceste riscuri, subliniind că politica existentă nu oferă asigurări rezonabile.

Estimările indică faptul că schimbările climatice ar putea reduce producția economică a UE cu 7% până în 2100, având consecințe majore asupra locurilor de muncă, economiilor rurale și de coastă, agriculturii, silviculturii și pescuitului.

De asemenea UE ar putea suporta daune anuale de 1,6 trilioane de euro din cauza inundațiilor costiere. Secetele și inundațiile din trecut au deja costat UE miliarde de euro, iar documentul subliniază că gestionarea insuficientă a resurselor de apă este incomensurabilă.

Comisia recunoaște și alte riscuri, precum răspândirea bolilor infecțioase și vulnerabilitatea infrastructurii de transport. În același timp, documentul evidențiază impactul inegal al schimbărilor climatice asupra statelor membre, cu sudul Europei fiind cel mai grav afectat.

Într-o încercare de a aborda aceste provocări, Comisia propune măsuri concrete, inclusiv protejarea muncitorilor împotriva riscurilor climatice, stabilirea cerințelor minime de reziliență climatică pentru cheltuielile UE și promovarea rezilienței peisajelor rurale.

Într-o notă distinctă, documentul recunoaște importanța combaterii dezinformării climatice, subliniind că Comisia va monitoriza și analiza modul în care narativele de dezinformare afectează opinia publică și va utiliza instrumente politice și soluții digitale pentru a contracara aceste efecte negative.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *