Comisia Europeană dorește să se asigure că drepturile părinților LGBTQ sunt recunoscute în toate țările UE

Comisia Europeană a propus miercuri noi reglementări pentru recunoașterea părinților de același sex în întregul bloc.

Propunerea ar obliga guvernele din Uniunea Europeană, formată din 27 de state membre, să recunoască drepturile părinților LGBTQ acordate într-o altă țară din bloc.

„Vrem să ajutăm toate familiile și copiii aflați în situații transfrontaliere”, a scris președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe Twitter.

„Dacă ești părinte într-o singură țară, ești părinte în fiecare țară.”

Ce înseamnă această propunere?

Comisia Europeană dorește să creeze un așa-numit „certificat european de parentalitate” pentru a se asigura că drepturile acordate copiilor părinților de același sex dintr-o țară din UE sunt recunoscute în întregul bloc.

Acest lucru ar preveni procedurile juridice costisitoare privind moștenirea, de exemplu, sau deciziile privind educația.

În prezent, se estimează că aproximativ 2 milioane de copii din Europa ar putea avea relații juridice cu părinții lor refuzate într-o altă țară din UE, a declarat Didier Reynders, comisarul UE pentru justiție.

„Acest lucru se poate datora faptului că familia s-a mutat într-un alt stat membru care nu va recunoaște calitatea de părinte stabilită anterior”, a adăugat Reynders.

Reynders a subliniat că Uniunea nu va încearca să schimbe definiția legală a familiei la nivel național.

Inițiativa se bazează pe jurisprudența instanței superioare a UE, care a decis că o calitate de părinte recunoscută într-o țară a UE se va aplica în alte state membre.

Propunerea va necesita sprijin din partea tuturor membrilor UE pentru a intra în vigoare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *