A vandalizat Colosseumul din Roma, pentru că nu știa ”cât de vechi este acest monument”

Într-o scrisoare adresată procurorului Romei, primarului Roberto Gualtieri și întregului oraș, turistul britanic care și-a scrijelit numele său și pe cel al logdnicei sale pe un zid al Colosseumului din Roma recunoaște „cu o jenă profundă” că abia după ce a stârnit revolta generală a aflat „cât de vechi este acest monument”.

„Prin aceste rânduri aş dori să adresez scuzele mele sincere italienilor şi lumii întregi pentru daunele cauzate unui bun care, de fapt, este moştenirea întregii umanităţi”, a scris turistul în scrisoarea publicată în Il Messaggero, miercuri.

Actul de vandalism a fost filmat de un alt turist și a devenit viral pe rețelele de socializare, permițând poliției italiene să identifice bărbatul în vârstă de 31 de ani, care locuiește în Regatul Unit. Acesta riscă o amendă de cel puțin 15.000 de euro sau până la 5 ani de închisoare.

Avocatul bărbatului a declarat pentru presa italiană că este „un exemplu perfect al străinului ce crede că, în Italia, totul este permis, chiar și ceea ce ar fi pedepsit sever în propria lui țară”.

Colosseumul nu este singura victimă

Memorialul Holocaustului din Berlin are în jur de 10.000 de vizitatori zilnic, iar mulți dintre aceștia se fotografiază în ipostaze care mai de care mai nepotrivite, pe cele 2.711 plăci de beton ale structurii de 19.000 m².

În semn de protest, artistul israelian Shahak Shapira a lansat în 2019 un proiect numit „Yolocaust”, pentru a sublinia gravitatea unor astfel de fotografii: „În ultimii ani, am observat un fenomen ciudat în cadrul memorialului Holocaustului din Berlin: oamenii îl foloseau drept locație pentru selfie-uri. Așa că am luat acele selfie-uri și le-am combinat cu imagini din lagărele de exterminare naziste”, a scris Shapira

Nerespectarea memorialelor și monumentelor este un act îngrijorător, care subminează importanța amintirii istorice și a moștenirii culturale. Aceste situri, care marchează evenimente semnificative, personalități sau tragedii colective au o mare valoare simbolică în societate. Ele servesc ca o legătură tangibilă cu trecutul, oferind o conexiune cu istoria, valorile și experiențele noastre comune.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *