China, Rusia și Iran: Exerciții navale comune în Golful Oman

Forțele navale ale Chinei, Iranului și Rusiei – toate țări aflate în diferite grade de dezacord cu Statele Unite – organizează exerciții comune în Golful Oman, în această săptămână, a anunțat Ministerul chinez al Apărării.

Alte țări participă, de asemenea, la exercițiile „Security Bond-2023″, a precizat marți ministerul, fără a oferi detalii. „Acest exercițiu va contribui la aprofundarea cooperării practice între forțele navale ale țărilor participante (…) și va oferi energie pozitivă în pacea și stabilitatea regională”, se arată în comunicatul ministerului.

Exercițiile programate de miercuri până duminică au loc pe fondul unor tensiuni sporite între SUA și China în legătură cu o serie de probleme, inclusiv refuzul Chinei de a critica Moscova în legătură cu invazia sa în Ucraina și sprijinul continuu pentru economia rusă.

SUA și aliații săi au condamnat invazia, au impus sancțiuni economice punitive Rusiei și au furnizat Ucrainei arme defensive. Iranul și SUA au fost adversari încă de la fondarea Republicii Islamice în 1979 și de la luarea de diplomați americani drept ostatici.

China a trimis distrugătorul de rachete ghidate Nanning pentru a lua parte la exercițiile axate pe căutarea și salvarea pe mare și alte misiuni non-combat. Cele trei țări au desfășurat exerciții similare anul trecut și în 2019, subliniind legăturile militare și politice tot mai strânse ale Chinei cu națiuni care au fost în mare parte evitate de SUA și partenerii săi.

Facebook

Comentarii

78 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *