Centrul Romei a fost ocupat de fermieri

Protestele fermierilor se intensifică în Italia, aceștia luând cu asalt centrul Romei, joi, în piaţa Campidoglio din Roma. Agricultorii italieni somează premierul Giorgia Meloni să îi sprijine mai mult şi să blocheze politicile Uniunii Europene, pe care le consideră nocive pentru domeniul lor de activitate, relatează Reuters.

În decorul arhitectonic proiectat de Michelangelo, fermierii au adus tălăngi şi bannere; unul din mesajele afişate a fost „Giorgia, ascultă-ne!”.

Reuters menţionează că agricultorii protestează în stradă în mai multe ţări din Europa, printre care Polonia, Franţa sau Germania, având probleme similare: preţuri scăzute ale produselor agricole, costuri în creştere, importuri ieftine din afara UE şi constrângeri create de legislaţia europeană împotriva modificărilor climatice.

Fermierii sunt o categorie de alegători importantă pentru coaliţia guvernamentală de dreapta condusă de Meloni, care are o relaţie apropiată cu asociaţia de agricultori Coldiretti, principala structură de lobby din domeniu.

Coloane de autovehicule agricole au trecut la precedentele demonstraţii şi pe lângă Colosseum şi alte monumente din antichitatea romană. Guvernul a acceptat atunci să reintroducă scutiri fiscale pe care le eliminase pentru anul curent.

Un proiect de lege consultat de Reuters şi aflat pe agenda parlamentului italian prevede scutirea de taxe pentru veniturile agricole de până la 10.000 de euro şi reduceri de 50% ale impozitelor pentru venituri între 10.000 şi 50.000 de euro.

„Trebuie să fim recompensaţi, fiindcă avem multe impozite (…) trebuie să ne numărăm tot timpul mărunţişul. Nu putem trăi (…) până la urmă o să murim”, a susţinut Daniele, un fermier care a refuzat să îşi dezvăluie şi numele de familie. 

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *