Centrala Zaporojie continuă să-și răcească reactoarele din barajul Kahovka

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei continuă să se alimenteze cu apă din barajul Kahovka pentru a răci combustibilul şi a evita un accident, a anunţat, ieri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, notează AFP, potrivit Agerpres.

Distrugerea barajului de pe fluviul Nipru a determinat evacuarea a mii de civili din zonele inundate şi a stârnit îngrijorare pentru situl centralei atomoelectrice, ocupat de ruşi, care se află la 150 de kilometri în amonte.

În urma examinării, s-a dovedit că operaţiunile de alimentare cu apă ar trebui „să poată continua chiar dacă nivelul scade sub pragul actual de 12,7 metri”, considerat anterior critic, a explicat organismul ONU într-un comunicat.

„În aceste circumstanţe dificile, acest lucru ne oferă puţin mai mult timp înainte de a putea trece eventual la alte surse de aprovizionare”, a subliniat şeful agenției ONU, Rafael Grossi, care este aşteptat săptămâna viitoare la faţa locului.

Când barajul nu va mai putea fi utilizat, centrala electrică va recurge la un bazin mare de retenţie situat în apropiere, precum şi la rezervoare mai mici care pot furniza apă de răcire timp de câteva luni, au explicat specialiștii.

„Este vital ca acest rezervor să rămână intact. Nu trebuie făcut nimic care să-i submineze integritatea”, a avertizat Grossi la începutul acestei săptămâni, în cursul unei reuniuni a Consiliului guvernatorilor agenţiei la Viena.

Este necesar să se răcească constant combustibilul din miezurile reactorului, precum şi cel amplasat în bazinele de stocare, pentru a evita fuziunea combustibilului şi inoperabilitatea generatoarelor diesel de urgenţă, precum şi eliminarea unor deşeuri radioactive în mediul înconjurător.

Personalul a introdus deja măsuri de restricţionare a consumului de apă, folosindu-l doar pentru „activităţi esenţiale legate de securitatea nucleară”.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de distrugerea barajului, survenită marţi.

Centrala atomo-electrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află în centrul conflictului: a fost vizată de mai multe ori de focuri de armă şi a fost tăiată de la reţeaua electrică de şapte ori de când a fost ocupată de armata rusă, la 4 martie 2022, la zece zile de la începutul invaziei ruse a Ucrainei.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *