Burduja: Depozitele de gaz ale României se apropie de 85%

România se apropie de un grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece de 85%. Este suficient de mult ca să asigure gazul pentru iarnă numai din producţia şi depozitele româneşti, a anunţat, astăzi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Ne apropiem de 85% grad de umplere a depozitelor de gaz pentru sezonul rece. Cu 570 milioane metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului trecut. Asta este o veste bună pentru că înseamnă că vom putea trece peste o iarnă normală doar folosind gaz din producţia şi depozitele româneşti (100% independenţi). Avem variante şi pentru o iarnă grea (Azerbaidjan, Grecia)”, a spus ministrul Energiei.

Pe de altă parte, Sebastian Burduja a anunțat că autorităţile nu vor renunţa nici la schema de compensare-plafonare la gaze şi energie electrică, care este în vigoare până în primăvara anului 2025.

„Nu se pune problema să renunţăm la schema de compensare-plafonare la gaze şi energie electrică. Pe legislaţia actuală schema este în vigoare până în primăvara lui 2025. Obiectivul meu este ca românii să plătească un preţ corect la factură, iar companiile româneşti să fie cât mai competitive”, a explicat ministrul.

Peste 50% din blocurile Capitalei nu au apă caldă

În ceea ce privește situația municipiului București, unde Termoenergetica, compania din subordinea Primăriei Capitalei, are o datorie de 1 miliard de lei către furniziorul de gaze, ELCEN, ceea ce îi periclitează procurarea agentului termic pentru această iarnă, ministrul Burduja a susținut, din nou, că în acest caz este nevoie de „soluții integrate”, care sunt întârziate de primarul Nicușor Dan.

Edilul Capitalei a susținut, în urmă cu două zile, că lipsa apei calde în București – peste 6.000 de blocuri, care reprezintă peste 50% din total, nu au apă caldă în acest moment – este o responsabilitate a ministerului Energiei, care nu a fost gata cu punerea în funcțiune a CET Progresu.

Termoenergetica, a explicat Nicușor Dan, a avut o intervenție pentru înlocuirea unor conducte primare, care a necesitat un timp mai îndelungat decât era preconizat din cauza eroziunii conductelor, acestea având o vechime de peste 55 de ani – timp în care nu s-au mai efectuat lucrări de reparații.  

Reluarea furnizării apei calde a fost anunțată pentru data de 11 august și, apoi, pentru 20 august, dar nici acest termen nu a fost respectat, ceea ce face ca peste 50% din blocurile Capitalei să nu aibă nici acum apă caldă.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *