Az atomenergia újjáélesztése Európában: prioritás a brüsszeli bejelentésben

Az európai vezetők és nukleáris szakértők az atomenergia újjáélesztését készülnek szorgalmazni, amely Európában a 2011-es tragikus fukusimai nukleáris balesetet követően biztonsági aggályok miatt kiesett.

A katasztrófát követően olyan országok, mint Németország, úgy döntöttek, hogy leállítják leállították atomerőműveiket, de az Ukrajna invázióját követő orosz gázveszteségek kompenzálásának szükségessége és a fosszilis tüzelőanyagokból származó szennyezés csökkentésére irányuló elkötelezettség felélénkítette az érdeklődést az atomenergia iránt.

A brüsszeli atomenergia-csúcstalálkozón kiadott közös nyilatkozat szerint a résztvevők kötelezettséget vállalnak a nukleáris ipar újjáélesztésére a meglévő reaktorok élettartamának meghosszabbítására, új erőművek építésére és kis moduláris reaktorok (SMR) fejlesztésére, miközben fenntartják a magas szintű biztonsági szint.

Európában először Romániában telepíthetik az első kisméretű moduláris reaktorokat. Klaus Iohannis államfő, hazánk képviselője ezen a csúcson kiemelte annak lehetőségét, hogy Románia az Európai Unió első tagállamai között alkalmazza ezt az SMR rendszert. Ez az Egyesült Államokkal való együttműködés révén valóra válhat, ez a terv a Dâmbovița megyében található egykori doicești hőerőmű földjén valósulna meg.

Szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy Európának újra kell építenie szakértelmét ezen a területen a kutatók új generációjának ösztönzésével és a kutatás kiterjesztésével, hogy felzárkózzon a világ többi részéhez. Bár paradox módon az EU EURATOM-on belüli fő kutatótestületének költségvetését 20%-kal csökkentették a 2021–2025-ös időszakban, ami akadályozhatja az európai nukleáris ágazat szükséges újjáélesztését.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *