Austria se opune aderării României la Schengen: ”Nu există o aprobare pentru extinderea cu Bulgaria și România”

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat, astăzi, că Austria se opune integrării României în Spațiul Schengen. El a făcut declarațiile la Summit-ul UE-Balcanii de Vest, de la Tirana.

„Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus Nehammer, potrivit Digi24.

Președintele Klaus Iohannis: „Vom negocia până în ultimul moment”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, tot astăzi, la Tirana, că România va negocia până în ultima clipă pentru aderarea la spațiul Schengen. 

„Încă se discută, se negociază. Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI ai miniștrilor de Interne și Justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci încă e nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acestei decizii”, a subliniat președintele Klaus Iohannis.

”Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment. În condițiile în care deciziile referitoare la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice. Nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie convenabilă pentru ambele părți”, a explicat șeful statului român. 

Extinderea Spațiului Schengen se va decide la JAI, Consiliul Miniștrilor de Justiție și Afaceri Interne din UE, care este programat să se desfășoare joi și vineri. 

Olanda și Suedia au renunțat la obiecții

Comisia Europeană se așteaptă ca joi, pe 8 decembrie, toți cei 27 de membri ai Spațiului Schengen să se pronunțe în favoarea aderărării la zona liberă a României, Bulgariei și Croației. Îndeplinesc ”în totalitate toate cerinţele” a spus, ieri, comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, iar vicepreşedintele pentru promovarea modului de viaţă european, Margaritis Schinas, a spus că este greșită ideea că extinderea presupune mai puţine controale, acesta fiind argumentul statelor care s-au opus aderării celor trei țări la Schengen. 

Croația ar trebui primită în Schengen, dar România și Bulgaria nu încă, a declarat, sâmbătă, ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner.

Austria a rămas singura țară care se opune, în acest moment, admiterii României în spațiul comun european, după ce Olanda și Suedia au renunțat la obiecții. 

Facebook

Comentarii

44 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *