Ascensiunea populismului în Europa – semnal de alarmă din partea Bisericii

Episcopii catolici se mobilizează: ascensiunea populismului în Europa provoacă o îngrijorare tot mai mare, iar atenționările vin acum și din partea Bisericii. Într-o scrisoare pastorală intitulată „Un suflu nou pentru Europa”, citată de Agerpres, episcopi din patru ţări – Franța, Belgia, Germania și Luxemburg – au cartografiat „construcția europeană”, cerând insistent ca proiectul european „să pună solidaritatea şi omul în centrul său”, într-o încercare de a limita efectele populismului.

Din perspectiva oamenilor Bisericii, UE ar putea fi considerată de europeni drept „o cămaşă de forţă normativă”, condusă de „tehnocraţi fără suflet”, care își dau interesul pentru a pune în aplicare principii care să permită „traiul împreună, fără a se preocupa de adevăratele probleme ale cetăţenilor”.

Există o temere care ”paralizează” acest sistem, și anume că „naţiunile ar pierde controlul asupra propriului destin”. „O temere ce provoacă retragere în sine şi tensiuni cu alţii”, spun episcopii din cele patru țări.

La această „criză naționalistă”, se adaugă și o „criză economică”. Episcopii semnatari remarcă faptul că „pauperizarea unor regiuni şi şomajul ce a lovit populaţiile au săpat prăpăstii între noi”.

Pe acest fond al ”incertitudinilor”, ia naștere populismul, susțin oamenii Bisericii, care îndeamnă, în consecință, la readucerea umanității în Europa. Episcopii au respins, astfel, ideea unui „club al bogaţilor”, pledând mai degrabă pentru „o comunitate care pune fiinţa umană în centrul intereselor comune”.

Ei au îndemnat, de asemenea, „să se creadă puternic în viitorul Europei”, care „a fost un teren de luptă pentru triumful binelui şi care va triumfa, dacă ne vom simţi interesaţi de instituţiile pe care vrem să i le dăm şi de angajamentele pe care noi suntem dispuşi să le luăm”.

Scrisoarea pastorală a fost semnată de arhiepiscopul de Luxemburg şi episcopii de Treves (Germania), Metz, Liege (Belgia), Verdun (Franţa), Nancy-Toul (Franţa), Troyes (Franţa) şi Namur (Belgia).

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *