Arabia Saudită și China încheie acorduri strategice: „O nouă eră”

Arabia Saudită și China au prezentat joi, în timpul unei vizite a președintelui Xi Jinping, o serie de acorduri strategice, inclusiv unul cu gigantul tehnologic Huawei, a cărui incursiune tot mai mare în regiunea Golfului a stârnit îngrijorarea SUA în materie de securitate.

Regele Salman a semnat un „acord de parteneriat strategic cuprinzător” cu Xi, care a avut o primire fastuoasă într-o țară care forjează noi parteneriate globale dincolo de Occident. Liderul chinez a purtat discuții cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman, conducătorul de facto al gigantului petrolier, care l-a întâmpinat cu un zâmbet cald. Cei doi au intrat într-un pavilion în timp ce o fanfară militară interpreta imnurile naționale ale țărilor. Xi a anunțat „o nouă eră” în legăturile arabe.

Afișajul a contrastat puternic cu primirea discretă făcută în iulie președintelui american Joe Biden, cu care legăturile au fost tensionate din cauza politicii energetice saudite și a asasinării lui Jamal Khashoggi în 2018, care a umbrit vizita stânjenitoare.

Statele Unite, care urmăresc cu precauție influența crescândă a Chinei și cu legăturile sale, au declarat miercuri că deplasarea lui Xi a fost un exemplu al încercărilor chineze de a-și exercita influența în întreaga lume și că nu va schimba politica americană față de Orientul Mijlociu.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *