Se poate evita noua criza bancară? Credit Suisse împrumută 51 de miliarde de euro

Credit Suisse a declarat că va lua măsuri pentru a-și consolida finanțele, împrumutând până la 51 de miliarde de euro de la banca centrală elvețiană, după ce acțiunile sale s-au prăbușit, trăgând în jos alți creditori europeni importanți în urma falimentelor bancare din Statele Unite.

„Această lichiditate suplimentară ar sprijini activitățile principale și clienții Credit Suisse, în condițiile în care Credit Suisse ia măsurile necesare pentru a crea o bancă mai simplă și mai concentrată, construită în jurul nevoilor clienților”, a precizat banca.

Alimentând noi temeri cu privire la sănătatea instituțiilor financiare, în urma prăbușirii recente a Silicon Valley Bank și Signature Bank din SUA la un moment dat, acțiunile Credit Suisse au pierdut miercuri peste un sfert din valoarea lor. Prețul acțiunilor a atins un minim record după ce cel mai mare acționar al băncii, Saudi National Bank, a declarat presei că nu va mai investi mai mulți bani în creditorul elvețian, care a fost afectat de probleme cu mult înainte de prăbușirea băncilor americane.

Banca saudită încearcă să evite reglementările care intră în vigoare în cazul unei participații de peste 10%, după ce a investit aproximativ 1,5 miliarde de franci elvețieni pentru a achiziționa o participație puțin sub acest prag.

Vorbind miercuri la o conferință financiară în capitala saudită Riad, președintele Credit Suisse, Axel Lehmann, a apărat banca, spunând: „Am luat deja medicamentul” pentru a reduce riscurile. Întrebat dacă ar exclude asistența guvernamentală în viitor, acesta a răspuns: „Acesta nu este un subiect. … Suntem reglementați. Avem rate de capital puternice, un bilanț foarte puternic. Suntem cu toții pe punte, așa că nu este un subiect în niciun caz”.

Banca centrală a Elveției a anunțat miercuri târziu că este pregătită să acționeze, afirmând că va sprijini Credit Suisse dacă va fi nevoie. O declarație a băncii nu a specificat dacă sprijinul va veni sub formă de numerar sau de împrumuturi sau alt tip de asistență. Autoritățile de reglementare au declarat că sunt de părere că banca are suficienți bani pentru a-și îndeplini obligațiile.

Facebook

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *