Ziua Solidarității și Libertății: Acordurile de la Gdansk, sărbătorite astăzi în Europa

Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Parlamentul European amintește importanța acestei zile comemorată la nivel european:

„În această Zi a Solidarității și a Libertății, ne exprimăm recunoștința față de toți cei care continuă să lupte pentru drepturile omului, libertatea și solidaritatea din Polonia, din întreaga Europă și nu numai.”

Contextul istoric

La 31 august 1980, pe șantierul naval Gdańsk din nordul Poloniei, reprezentanții Comitetului de grevă și autoritățile comuniste poloneze au semnat acorduri istorice, care au creat mediul propice pentru înființarea unor sindicate independente de autoritățile comuniste, sindicate ce au dat naștere mai apoi Mișcării Solidaritatea.

Primele greve, care au început în iulie 1980, au fost un răspuns la creșterile de preț la carne, impuse de guvernul comunist. Demonstrațiile au fost etichetate drept „pauze nejustificate la locul de muncă”, de către mass-media comuniste.

Cu toate acestea, pe parcursul întregii luni, lucrătorii din numeroase fabrici, mine, șantiere navale s-au alăturat protestului, iar lista de revendicări a fost extinsă, pentru a include dreptul de a forma sindicate independente, eliberarea deținuților politici și eliberarea presei.

„În vara anului 1980, polonezii s-au ridicat pentru a-și revendica drepturile și libertățile”, a declarat președintele polonez Andrzej Duda în mesajul său către participanții și organizatorii sărbătorilor solemne ale Zilei Libertății și Solidarității.

„Nu și-au permis să fie intimidați, mințiți sau divizați. Nu s-au mulțumit cu declarațiile goale ale autorităților comuniste. Ei au intrat în grevă până la capăt, pentru că au fost conștienți de forța lor – care decurgea din unitatea și sprijinul lor reciproc, din convingerea unei cauze drepte, din rădăcinile lor în o mie de ani de istorie și cultură poloneză”, a subliniat liderul polonez.

„Astăzi, îmi plec capul în fața tuturor victimelor crimelor comuniste din Polonia, tuturor victimelor ticăloșiei și manipulării”, a scris prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, pe rețelele de socializare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *