A világ diplomáciai képviselői próbálják meghosszabbítani az Izrael és Hamas közötti tűzszünetet, amely ma lejár

Több ország diplomatái egyesítik erőiket annak érdekében, hogy rávegyék Izraelt és a Hamász palesztin szervezetet a fegyverszünet meghosszabbítására, amely ma ér véget.

Josep Borrell, az európai diplomácia vezetője az ideiglenes gázai tűzszünet meghosszabbítását szorgalmazta, mondván, hogy „a szünetet meg kell hosszabbítani, hogy fenntarthatóvá és tartóssá váljon, miközben a politikai megoldáson kell dolgozni”. Kijelentését az Európai Unió a Mediterrán Térségért Barcelonában tartott ülésén hangzott el a BBC információi szerint.

Joe Biden amerikai elnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a fegyverszünet addig tart, amíg az összes túszt szabadon engedik. A nemzetközi nyomás közepette katari és egyiptomi diplomaták is a fegyverszünet meghosszabbítását szorgalmazzák. A Hamász jelezte, hogy el tudja fogadni a meghosszabbítást, ha „komoly erőfeszítéseket” tesznek a megnövekedett számú palesztin fogoly szabadon bocsátására.

Eddig 40 izraeli túszt engedtek szabadon 117 palesztin fogolyért cserébe. A jelenlegi megállapodás szerint hétfőig további 150 foglyot és 50 túszt engednek szabadon. A nemzetközi közösség gondosan nyomon követi a helyzet alakulását, remélve, hogy viszonylagos nyugalom időszakát sikerül fenntartani a régióban.

Facebook

Comentarii

92 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *