A Német Zsidók Központi Tanácsa bírálja Berlinnek a Gázáról szóló ENSZ-határozattal kapcsolatos döntését

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa bírálatot fogalmazott meg a német kormány azon döntésével kapcsolatban, hogy tartózkodik a gázai helyzetről szóló ENSZ-határozat megszavazásától az ENSZ Közgyűlésében. A bírálatok az a tény, hogy Olaf Scholz kancellár megvédte kormánya döntését.

Josef Schuster, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke rámutatott, hogy Németországnak az ENSZ-ben betöltött pozícióját tekintve nem egyértelmű a Hamász terrorizmus elítélése. A Bild lapnak azt mondta, hogy ez a helyzet riasztó, különösen Németország történelmét tekintve.

Schuster kiemelte továbbá a zsidóellenes gyűlölet és Izrael-ellenesség erősödését Németországban, mind az utcákon, mind az oktatási és kulturális intézményekben. Ez a fejlemény aggasztó, és azt mutatja, hogy az antiszemitizmus még mindig probléma ebben az országban.

Olaf Scholz kancellár ezzel szemben megvédte a német kormány azon döntését, hogy tartózkodik az ENSZ-határozat megszavazásától. Kifejtette, hogy a tárgyalások nehezek voltak, tekintettel arra, hogy el kell ismerni a Hamász terrorista agresszióját, amely jelentős számú áldozatot, köztük gyerekeket okozott a gázai konfliktus során. Scholz hangsúlyozta, hogy Németország számára fontos, hogy támogassa Izrael jogát, hogy megvédje biztonságát.

A kétharmados többséggel elfogadott ENSZ-határozat elítél minden izraeli és palesztin civilek elleni erőszakot, felszólít az illegálisan fogva tartott civilek azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására, és felszólít a humanitárius segítség akadálytalan bejutására a Gázai övezetbe. Az állásfoglalás azonban nem tartalmazza a Hamasz-terrornak mint a konfliktus kiváltójának kifejezett elítélését.

Németország tartózkodott, 120 másik ország pedig a határozat mellett, 14 pedig ellene szavazott. Az Európai Uniónak és a G7-eknek nem sikerült közös álláspontra jutniuk, Franciaország és Spanyolország megszavazta a határozatot, Nagy-Britannia és Olaszország pedig a tartózkodás mellett döntött. Az Egyesült Államok több kisebb uniós állammal együtt a határozat ellen szavazott.

Facebook

Comentarii

69 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *