UE a înghețat 13,8 miliarde de euro din activele rusești

Până acum, Uniunea Europeană a înghețat active în valoare de 13,8 miliarde de euro deținute de oligarhi ruși, persoane fizice și alte entități sancționate de la începerea războiul dintre Rusia și Ucraina, a declarat marți înaltul oficial al justiției din Uniunea Europeană Didier Reynders.

Oficialul a spus că marea majoritate din aceste active provine doar din cinci dintre cele 27 de state membre ale UE. Blocul are în prezent 98 de entități și aproape 1.160 de persoane pe lista neagră de sancțiuni dedicată Rusiei pentru agresiunea din Ucraina.

„Pentru moment, faptul că avem fonduri înghețate de la oligarhi și alte entități în valoare de 13,8 miliarde de euro, este o reușită uriașă”, a declarat marți comisarul UE pentru Justiție, Didier Reynders.

„Dar o mare parte, peste 12 miliarde provin doar din cinci state membre, așa că trebuie să continuăm să-i convingem pe alții să aplice același măsuri”, a spus el reporterilor la sosirea la o întâlnire a miniștrilor naționali de justiție în capitala Cehiei, Praga.

Cifra totala de 13,8 miliarde de euro este o combinație de numerar deținut în conturi bancare, precum și valoarea estimată a unor iahturi și bunuri imobiliare confiscate printre alte active, au raportat statele membre Comisiei.

Cu toate acestea cifra nu include activele înghețate ale băncii centrale ruse, despre care Comisia a declarat în mai că se ridică la 24 de miliarde de euro. Executivul nu a actualizat numărul de atunci, dat fiind faptul că țările membre nu sunt obligate să raporteze acest aspect.

Kopornyai-Toth Anamaria

Facebook

Comentarii