Angel Tîlvăr, la reuniunea miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est

Ministrul Angel Tîlvăr a participat, miercuri şi joi, la Reuniunea miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est, care a fost organizată la Sofia, sub preşedinţia bulgară a iniţiativei, prilej cu care a subliniat necesitatea unui efort coordonat pentru consolidarea cooperării regionale atât în sprijinul Ucrainei, cât şi al Republicii Moldova şi Georgiei, transmite MApN.

Miniştrii au analizat stadiul proiectelor subsumate iniţiativei şi au aprobat o serie de documente de planificare privind activitatea Brigada din Europa de Sud-Est. De asemenea, s-au formulat propuneri privind perspectiva brigăzii de luptă în misiuni de pace, precum şi în exerciţii multinaţionale organizate de NATO şi UE.

Angel Tîlvăr a reiterat determinarea României de a contribui şi mai activ la dezvoltarea proiectelor în derulare sub egida iniţiativei, inclusiv prin valorificarea oportunităţilor de antrenare a forţelor alocate brigăzii de luptă, în facilităţi militare de instruire care aparţin Ministerului Apărării Naţionale.

Şefii delegaţiilor naţionale participante la reuniunea de la Sofia au adoptat o declaraţie comună în care se evidenţiază atât necesitatea consolidării acestui format de cooperare regională şi a dezvoltării proiectelor subsumate, cât şi impactul războiului Federaţiei Rusă împotriva Ucrainei şi implicaţiile asupra situaţiei de securitate regională.

În marja ministerialei de la Sofia, Tîlvăr a avut întrevederi bilaterale cu omologii din Republica Moldova, Bulgaria şi Georgia, în cadrul cărora a fost trecut în revistă stadiul cooperării militare, menţionându-se, totodată, necesitatea continuării eforturilor comune privind consolidarea şi extinderea relaţiilor de colaborare şi sprijin cu cele trei state partenere.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *