Fost director CIA:  Dacă Putin va folosi arma nucleară, NATO ar distruge rapid trupele ruse din Ucraina, inclusiv flota din Marea Neagră 

Generalul David Petraues, fost director al CIA și fost comandant al trupelor americane în Irak și Afganistan, a avertizat că Occidentul trebuie să ia în serios amenințarea lui Putin privind posibila folosire a armelor nucleare. Întrebat ce s-ar întâmpla dacă Putin ar decide să folosească o armă nucleară în Ucraina, generalul american a răspuns: „Doar pentru a vă oferi o ipoteză, am răspunde prin desfășurarea unui efort NATO care ar elimina toate forțele convenționale rusești pe care le putem identifica pe câmpul de luptă din Ucraina, inclusiv din Crimeea, precum și toate navele din Marea Neagră”.

Întrebat dacă utilizarea armelor nucleare de către Rusia în Ucraina ar implica SUA și NATO în război, Petreaus a spus că nu ar fi o situație care să declanșeze articolul 5 din Tratatul NATO, referitor la apărarea colectivă, întrucât Ucraina nu face parte din NATO. Cu toate acestea, un „răspuns al SUA și al NATO” ar fi iminent, a spus Petreaus.

SUA și aliații săi ar distruge trupele și echipamentele Rusiei în Ucraina și ar scufunda flota din Marea Neagră, dacă președintele rus Vladimir Putin va folosi arme nucleare, a avertizat duminică fostul director CIA, David Petraeus.

Fostul șef al CIA a admis că probabilitatea ca radiațiile să se extindă la țările NATO sub umbrela articolului 5 ar putea fi interpretată ca un atac asupra unui membru NATO.

„Realitatea câmpului de luptă cu care se confruntă (Putin, n.n.) este, cred, ireversibilă. Nicio anexare, nici măcăr amenințările nucleare voalate nu-l pot scoate din această situație particulară”, a afirmat, la postul tv ABC News, generalul de armată cu patru stele, în retragere.

Ștefan Jianu

Facebook

Comentarii

71 de răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *