2024, cel mai cald an? Temperaturi record în ianuarie

După căldura record din 2023, anul 2024 nu începe bine: niciodată o lună ianuarie nu a fost atât de caldă, iar pentru prima dată planeta a depăşit 1,5°C de încălzire pe parcursul a 12 luni consecutive faţă de era preindustrială, relatează News.ro.

Între februarie 2023 şi ianuarie 2024, temperatura aerului la suprafaţa globului a fost cu 1,52°C mai mare decât în perioada 1850-1900, potrivit datelor observatorului european Copernicus.

Acest lucru nu înseamnă că am depăşit pragul de 1,5°C stabilit la Paris în 2015. Pentru ca acest lucru să se întâmple, limita ar trebui să fie depăşită în mod stabil, pe parcursul mai multor decenii.

Cu o temperatură medie de 13,14°C, ianuarie 2024 este cea mai caldă lună ianuarie înregistrată de la începutul măsurătorilor, după un an record în 2023.

Luna a fost marcată de un val de căldură în America de Sud, care a înregistrat temperaturi record şi incendii devastatoare în Columbia şi Chile.

În pofida unor perioade reci şi a unor ploi ocazional abundente în unele părţi ale globului, o vreme excepţional de blândă a fost înregistrată şi în Spania şi în sudul Franţei, precum şi în unele părţi din Statele Unite, Canada, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

Suprafaţa oceanelor se supraîncălzeşte, de asemenea, cu o nouă temperatură medie record de 20,97°C în ianuarie.

La jumătatea lunii ianuarie, agenția de meteorologie a SUA a avertizat că anul 2024 ar putea bate recordul pentru cel mai cald an înregistrat în ultimii cinci.

Din acest motiv, cercetătorii semnalează că au loc schimbări profunde la nivelul climei globale.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *