Un nou raport la nivel european privind schimbările climatice confirmă faptul că regiunea a avut parte de vreme extremă în fiecare anotimp în 2022. Undele de vânt care au provocat incendii de vegetație au făcut ca emisiile să crească vertiginos până la niveluri nemaiîntâlnite în ultimii cincisprezece ani, potrivit Copernicus, programul emblematic de observare a Pământului al UE, care analizează datele din atmosferă din regiune, precum și din mări și oceane și de pe uscat.
Furtunile de iarnă și inundațiile au fost urmate de temperaturi caniculare de peste 40 de grade Celsius, iar precipitațiile scăzute și valurile de căldură sporadice din timpul anului au dus la incendii în Franța, Slovenia și Grecia. Samantha Burgess, director adjunct, Copernicus Climate Change Service, este co-autor al raportului.
„Țările mediteraneene au fost deosebit de afectate atât de căldura extremă, cât și de seceta extremă. Și puteți observa că, dacă vă uitați la înregistrările privind precipitațiile și la înregistrările privind umiditatea solului, majoritatea țărilor mediteraneene au fost mult mai uscate decât media, iar în ceea ce privește zona afectată, peste 63% dintre râuri au avut un debit sub media pentru acea zonă”, spune Burgess.
Potrivit lui Burgess, deși fenomenele meteorologice extreme de anul trecut nu au doborât toate recordurile, vremea excepțională face parte dintr-o tendință continuă.
„Mulți oameni își amintesc, știți, vara extremă pe care am avut-o în 2003, de exemplu, când a existat un număr mare de decese în Europa de Vest din cauza acelor valuri de căldură din luna august. Ceea ce vedem este că vara pe care am avut-o anul trecut a fost mult, mult mai caldă”, spune ea.
Burgess spune că nivelul gazelor cu efect de seră produse în regiunea europeană anul trecut face puțin probabilă atingerea Acordului de la Paris din 2015, când țările au convenit la nivel global să limiteze încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.