Ziua Națională a Franței: Președintele Klaus Iohannis a evidențiat parteneriatul strategic dintre România și Franța și cooperarea pe linie de securitate

Președintele Klaus Iohannis, a evidențiat, astăzi, cu ocazia Zilei Naționale a Franței, soliditatea și consistența Parteneriatului Strategic dintre România și Franța, „clădit pe valori comune și pe cooperarea excelentă, atât pe plan bilateral, cât și în cadrul Uniunii Europene și în forurile internaționale”, se arată în mesajul trimis de șeful statului președintelui francez, Emmanuel Macron.

Președintele României a evocat, de asemenea, intensificarea cooperării româno-franceze pe linie de securitate, prin sprijinul militar semnificativ oferit României de către Franța, de până acum – 550 de militari au fost disponibilizați de Franța în România – și anunțul făcut în timpul vizitei de la București, dar și în cadrul summitului NATO de la Madrid privind creșterea prezenței militare franceze în România.

De asemenea, Klaus Iohannis a subliniat eforturile întreprinse de Franța în acest an, când a deținut președinția Consiliului UE, în scopul avansării agendei europene, într-o perioadă extrem de complexă pentru Uniune, perioadă marcată de războiul din Ucraina. În timpul președinției franceze, Ucraina, dar și Republica Moldova au primit statutul de țări candidate la Uniunea Europeană, și la inițiativa României care a susținut că atât Ucraina, cât și Republica Moldova sunt afectate de războiul care se desfășoară și acum pe teritoriul ucrainean. O altă inițiativă a României, susținută de Franța, în timpul președinției sale la Consiliul UE, a fost includerea energiei nucleare și a gazelor naturale în taxonomia verde a Uniunii Europene.

“Demersurile active ale Președinției franceze a Consiliului UE în direcția facilitării unui răspuns coerent și unitar al Uniunii la provocările curente, precum și de avansare în paralel a obiectivelor strategice asumate anterior necesită toată aprecierea și recunoașterea”, a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Premierul Nicolae Ciucă a evidențiat, în mesajul său, că relația bilaterală dintre România și Franța se află la cel mai important nivel din ultimele trei decenii.

Laura Groșereanu

Facebook

Comentarii