Ziua internațională pentru eliminarea impunității pentru crimele împotriva jurnaliștilor

Poveștile și vocile multor jurnaliști independenți continuă să fie reduse la tăcere în întreaga lume, inclusiv în UE.

În această Zi Internațională pentru Eliminarea Impunității pentru Crimele împotriva Jurnaliştilor, ne amintim de toţi reporterii care şi-au pus viața în pericol pentru a garanta accesul la informație pentru toți cetățenii.

Prin activitatea lor, jurnaliștii au dezvăluit încălcări ale drepturilor omului, corupție și abuzuri de putere, punându-și viața în pericol. UE a apărat întotdeauna jurnaliştii ameninţaţi din întreaga lume. Astăzi ne onorăm profesioniștii media și susținem adevărul, justiția și drepturile omului pentru toți.

Octombrie, luna dedicată jurnalistei Daphne Caruana Galizia

Într-o rezoluție adoptată cu 564 de voturi pentru, 10 împotrivă și 17 abțineri, Parlamentul recunoaște progresul în procedurile judiciare în curs și scuzele publice ale premierului maltez pentru deficiențele statului care ar fi putut contribui la asasinarea lui Daphne Caruana Galizia.

Cu toate acestea, europarlamentarii regretă profund că investigațiile au dus la doar trei condamnări legate de comiterea asasinatului ei. Aceștia insistă asupra faptului că toți cei implicați, la fiecare nivel, trebuie aduși în fața justiției și este necesară „implicarea deplină și continuă a Europol”.

Deputații europeni sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că la un an de la publicarea acestora, punerea în aplicare a recomandărilor din raportul final al unei anchete publice asupra acestei crime este deficitară, în ciuda mai multor reforme propuse de guvern.

Aceștia sunt îngroziți de lipsa de progres în urmărirea penală a corupției la nivel înalt și a spălării banilor pe care Daphne Caruana Galizia le-a investigat și sunt alarmați de „eșecul instituțional al forțelor de ordine și justiției”, inclusiv dezvăluirile recente ale inacțiunii repetate la nivel european.

Cine este Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia, în vârstă de 53 de ani, era cunoscută pentru jurnalismul ei de investigație și pentru blogul „Running Commentary”, care a fost unul dintre cele mai citite site-uri web din Malta.

În 2016, a fost numită de Politico drept unul dintre cei „28 de oameni care modelează, zguduie și frământă Europa”, după ce a fost prima care a descoperit implicarea politicienilor maltezi în scandalul Panama Papers.

Jurnalista fusese dată în judecată de multe ori pentru postările ei pe blog, în care dezvăluia mai multe presupuse scandaluri de corupție în care erau implicați politicieni maltezi. În februarie 2017, conturile ei bancare au fost înghețate și au fost intentate procese de calomnie împotriva ei de către ministrul maltez al Economiei și consultantul acestuia, în urma unui raport care dezvăluie că ambii bărbați au vizitat un bordel în timpul unei călătorii oficiale în Germania.

Potrivit presei, Daphne Caruana Galizia a depus un proces-verbal la poliție cu 15 zile înainte de moarte, în care spunea că este amenințată.

De la moartea violentă a proeminentului jurnalist maltez, Platforma Consiliului Europei pentru Siguranța Jurnaliștilor a monitorizat răspunsul statului în abordarea acestei crime. Rezoluția 2293 a Adunării Parlamentare „Asasinarea lui Daphne Caruana Galizia și statul de drept în Malta și nu numai: asigurarea faptului că întregul adevăr iese la iveală” a cerut în mod explicit autorităților malteze să aducă făptuitorii în fața justiției și să se asigure că asemenea lucruri nu se vor mai întâmpla.

Într-o scrisoare adresată prim-ministrului Robert Abela la 23 septembrie 2022, comisarul pentru Drepturile Omului Dunja Mijatović a reiterat importanța maximă a intensificării eforturilor de investigare pentru identificarea și aducerea în fața justiției a tuturor responsabililor asasinării lui Daphne Caruana Galizia.

Acesta a subliniat, de asemenea, că acest lucru este necesar pentru respectarea statului de drept și obligațiile Maltei privind drepturile omului în ceea ce privește libertatea de exprimare.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *