Ziua Internațională a Femeii: Marșuri pentru protejarea drepturilor femeilor

Pentru a marca Ziua Internațională a Femeii, capitalele din întreaga lume găzduiesc marșuri, mitinguri și demonstrații. Femeile vor ieși pe străzi, miercuri (8 martie), pentru a-și apăra drepturile care au fost ținta mai multor atacuri în ultimii ani.

Odată cu reprimarea libertăților femeilor din Afganistan, represiunea Iranului asupra protestelor declanșate de moartea lui Mahsa Amini, noilor restricții americane privind drepturile la avort și impactul războiului din Ucraina asupra femeilor, există multe motive pentru a protesta.

Progresul global în ceea ce privește drepturile femeilor „se diminuează în fața ochilor noștri”, a avertizat luni șeful ONU António Guterres, spunând că dobândirea egalității de gen ar putea dura încă trei secole.

„Drepturile femeilor sunt abuzate, amenințate și încălcate în întreaga lume”, a adăugat acesta, atrăgând atenția asupra Afganistanului, unde „femeile au fost practic șterse din viața publică”.

În ajunul Zilei Internaționale a Femeii, Uniunea Europeană a impus sancțiuni împotriva persoanelor și entităților considerate responsabile pentru violență și abuzuri ale drepturi femeilor.

În Europa, marșurile vor avea loc în mai multe țări, inclusiv Franța, unde manifestanții vor cere „egalitate atât la locul de muncă, cât și în viața de zi cu zi”.

Ziua de Miercuri va vedea, de asemenea, femei care se mobilizează pentru garantarea drepturilor la avort, în urma deciziei Curții Supreme a SUA din iunie de a anula decizia Roe v. Wade din 1973, care a garantat dreptul constituțional al unei femei de a înceta o sarcină. În Europa, acest drept a fost, de asemenea, subminat recent în Ungaria și Polonia.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *