Zelenszkij üdvözli az 50 milliárd eurós uniós támogatási megállapodást: „A 27 tagállam szilárd egységének bizonyítéka”

Az Európai Unió (EU) 50 milliárd eurós segélycsomagról állapodott meg Ukrajnának, megerősítve ezzel az orosz invázió fenyegetésével szembesülő ország támogatását. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „az Európai Unió erős egységének további bizonyítékaként” üdvözölte ezt a döntést.

„Nagyon fontos, hogy a 27 vezető meghozta a döntést, ami ismét bizonyítja az EU erős egységét” – mondta Zelenski az X platformon (korábban Teitter), hangsúlyozva a kollektív támogatás fontosságát. Hangsúlyozta, hogy ennek a segélynek jelentős hatása lesz a hosszú távú gazdasági és pénzügyi stabilitásra, és ugyanolyan fontosnak tartja, mint az Oroszországgal fennálló feszültségek kapcsán nyújtott katonai segítségnyújtást.

A megállapodást csütörtökön, hetekig tartó tárgyalások után kötötték meg, Orbán Viktor magyar miniszterelnök korábban kinyilvánított vétója nyomán. Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel bejelentette, hogy a 27 EU-tagállam vezetői négy évre állapodtak meg erről a pénzügyi csomagról. A dokumentum előírja, hogy az EU vezetői évente megvitatják ennek a finanszírozásnak az Ukrajna számára történő végrehajtását.

Az ügylet azonban feszültséggel jár, az Európai Bizottság ugyanis úgy döntött, hogy Ukrajna támogatása ellenére újabb 20 milliárd eurót blokkol Magyarországnak. A vonakodás oka Brüsszel aggodalma a magyarországi menedékjog, a tudományos szabadság és az LMBT+ személyek jogai miatt.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *