Zelenszkij az amerikai fegyverek Ukrajnába szállításának felgyorsítását követeli

Volodimir Zelenszkij elnök tegnap felszólította az amerikai fegyverek Ukrajnába szállításának felgyorsítását, miután az első tételek kis mennyiségben megérkeztek. A kijelentés egy kijevi sajtótájékoztatón hangzott el, ahol Zelenskit Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is elkísérte. Az ukrán elnök hangsúlyozta: a harctéren kialakult kritikus helyzetet közvetlenül befolyásolja az ellátás sebessége.

Az Egyesült Államok 61 milliárd dolláros segélycsomagot hagyott jóvá Ukrajnának a múlt héten, miután a kongresszusban hosszú ideig akadt. Kijev alacsony katonai készletei azonban hozzájárultak a front helyzetének romlásához. Az ukrán hadsereg parancsnoka tegnap bejelentette, hogy csapatainak ki kell vonulniuk az ország keleti részén fekvő három faluból, ahol az orosz erők támadásba lendülnek, és fokozatosan teret hódítanak.

A sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg, a NATO vezetője elismerte, hogy a tagállamok az elmúlt hónapokban nem tartották be maradéktalanul a katonai segítségnyújtásra vonatkozó ígéreteiket. Megígérte azonban, hogy hamarosan megnő a fegyverek és lőszerek áramlása Ukrajnába. „Még nem késő Ukrajnának nyerni, de döntő fontosságú, hogy a NATO-szövetségesek az ígéreteket valós szállításokká változtassák. Bízom benne, hogy ez meg fog történni” – hangsúlyozta Stoltenberg.

Zelenszkij elnök megismételte azt a figyelmeztetést, hogy Oroszország készül a támadó akciókra. „Az orosz hadsereg igyekszik kihasználni a partnereink késedelmét az ellátásban. Ezért a szállítások sebessége döntő fontosságú a front stabilizálásához” – hangoztatta Zelenszkij.

Facebook

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *